Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kollektivavtalet är ett win-win för både arbetsgivare och fack

Kollektivavtalet ger oss spelregler som håller ordning på arbetsplatsen, skriver Mia Aho Wahlberg och Stefan Wiborgh från Unionen Gävleborg.

Hör du till de som undrar vad den där svenska modellen egentligen innebär? Vad den betyder för just mig? Och det där är ju fackets produkt, hur kan då arbetsgivarna gå med på det där? Låt oss förklara!

Den svenska modellen innebär att parterna, alltså arbetsgivarna på ena sidan och facken på den andra, kommer överens om vad som ska gälla på arbetsmarknaden. Att vi tillsammans, via kollektivavtal, slår fast vilka regler som gäller. En av fördelarna med att vi löser detta via avtal, utan politikernas inblandning, är att kollektivavtal ger en mycket större flexibilitet för respektive bransch jämfört med om lagstiftarna ska bestämma, vilket skulle ge ett mycket mer stelbent regelverk. Alla branscher ser olika ut, har olika behov och kräver därför olika lösningar.

En av fördelarna med att vi löser detta via avtal, utan politikernas inblandning, är att kollektivavtal ger en mycket större flexibilitet

För våra medlemmar är fördelarna givetvis många. Årliga lönehöjningar, möjlighet till inflytande på arbetsplatsen, avtal om anställningsvillkor, ersättning vid sjukdom och föräldraledighet, tjänstepension, övertidsersättning, för att nämna några.  

Men, kanske du undrar, vad får arbetsgivarna? Kostar inte allt detta en massa pengar? Och visst är det så. Men ändå väljer de flesta företag med ett antal anställda att teckna kollektivavtal och i många fall att gå med i en arbetsgivarorganisation. Skälen till detta är givetvis många.

Först och främst, med kollektivavtal råder det som kallas fredsplikt. Vi, som facklig organisation, kan inte gå ut i strejk så länge det finns ett giltigt kollektivavtal. Detta ger arbetsgivaren en trygghet som kan låta självklar för oss här i Sverige men som faktiskt är relativt ovanlig om man blickar utanför landets gränser.

Dessutom hjälper kollektivavtalet både arbetsgivaren och arbetstagaren med vilka regler som gäller för alla anställda, det behöver inte förhandlas vid varje nytt tillfälle och för varje enskild individ, vilket ger mer tid för alla att fokusera på verksamheten. Helt enkelt givna spelregler som skapar ordning och reda på arbetsplatsen, som dessutom kan formas efter arbetsplatsens behov.

Vi vill även uppmana alla arbetsgivare att använda sig ännu mer av sin största resurs, sina anställda, när det kommer till att ge input inför beslut om verksamheten.

En annan fördel för en arbetsgivare med kollektivavtal är att detta i många avseenden ses som en kvalitetsstämpel för att man är en seriös aktör. Många kommuner, företag och organisationer har som krav vid upphandlingar att det företag man anlitar ska ha kollektivavtal. Detta gäller givetvis även oss på Unionen. Det blir helt enkelt ett sätt att säkerställa att de anställda på det företag man anlitar har schyssta villkor. Och det är inte minst viktigt vid nyrekryteringar av personal.  

Vi vill även uppmana alla arbetsgivare att använda sig ännu mer av sin största resurs, sina anställda, när det kommer till att ge input inför beslut om verksamheten. Ta hjälp av de förtroendevalda från facket med att utveckla företaget. Alla vill företagets bästa och om de fackliga får vara med i hela beslutsprocessen ökar chansen till att både rätt beslut fattas och att övriga anställda anser att det är en bra idé.

God jul alla Gävleborgs arbetstagare och arbetsgivare!

Unionen Gävleborg

Mia Aho Wahlberg, regionchef

Stefan Wiborgh, regionsordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel