Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOL-mottagningar inte verklighet efter nästan två år

Dödligheten i lungsjukdomen KOL ökar snabbare i Gävleborg än i övriga landet.
För två år sedan lovade primärvården att skapa KOL-mottagningar i länet.
Än finns bara en i Hälsingland.

Hösten 2007 klassade Hjärt- och lungfonden Gävleborg som ett av de sämsta landstingen på att leta rätt på KOL-patienter och hitta dem i tid. Det var då primärvården förklarade att de skulle bygga upp KOL-mottagningar runt om i länet, minst tre i Hälsingland.

– Det ser lite olika ut på olika ställen. På vissa håll har man kommit igång. På andra är man i planeringsstadiet, säger Ingrid Åsberg, verksamhetsutvecklare för primärvården i länet.

Förra våren skrev landstingets medicinska råd till primärvården och undrade hur det gick med införandet av mottagningar. Planeringsarbetet hade då pågått i drygt ett halvår.

– KOL är något som ökar och man behöver skaffa metoder för att hantera det. Vi från medicinska rådet har ingen beslutanderätt. Vi kan bara peka på vikten av det, säger Tommy Lundmark, chefsläkare inom primärvården och medlem i medicinska rådet.

Kompetensen som krävs finns i mer eller mindre grad runt om på hälsocentralerna i länet, men Hälsinglands enda speciella astma- och KOL-mottagning finns i Söderhamn.