Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knott och folk dansade ystert i Svabensverk

Arrangemanget Folk o Dans i Svabensverk har under sina elva år etablerat sig som ett uppskattat delmål på vägen mellan spelmansstämmorna i Delsbo och Bingsjö. Folk o Dans är hängivna spelmanstoner och fyllda dansgolv. Varje år bjuds också på en konsert an rang, i år var det Tomas Andersson Wij.

Folk o Dans i Svabensverk har med åren blivit ett uppskattat arrangemang lagom mellan spelmansstämmorna i Delsbo och Bingsjö. Redan när man åker in i byn och passerar badplatsen och campingen förstår man att det måste vara någonting alldeles speciellt på gång på grund av alla husvagnar som står uppställda där.

Det är Svabensverks bygdeförening tillsammans med Musik Gävleborg och flera spelmanslag från Gävleborg och Dalarna som står bakom det här arrangemanget.

Som namnet på den här festen antyder så handlar till en stor del om dans, polskedans och finnskogsdans. Tre dansgolv står till förfogande och spelmanslagen hjälps åt att svara för musiken.

Men det är spelmännen och kvinnorna har även sin alldeles egna stund i inledningen då man har sitt allspel framför stallet i Svabensverk.

Lokaler finns det gott om i byn och kapellet, ladan, stallet, bygdegården och forsladan ger goda utrymmen till festligheten.

Nu var det inte bara folk som hade letat sig till Svabensverk den här kvällen. En anstormning av knott gjorde det svårt att vistas utomhus och de som varit med tidigare hade aldrig varit med om något liknande sade de.

Varje år bjuder också Folk o Dans på en konsert i stallet och årets artist var Tomas Andersson Wij.

Han berättade att han bara gör fyra framträdanden den här sommaren och det beror på att han blivit pappa till en son och han jobbat med material till en skiva han ska spela in i augusti.

- Det blir lite nya grepp men jag har även mina tidigare spår jag följer, sade han.

I Svabensverk uppträdde han nu helt solo med sin gitarr vilket han tycker är väldigt utvecklande och något andra artister borde prova på.

Efter konserten fortsatte dansandet och musiken. Ett avbrott gjordes senare på kvällen då Kerstin och Bengt Jonsson tillsammans med Anne Pettersson bjöd på fäbodstämning vid genom att blåsa kohorn och kula.