Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knölval kan ha övervintrat

Knölvalen som observerades utanför Hudiksvall kan ha tillbringat hela vintern i Östersjön och den har haft med sig en unge.

– Det är extremt ovanligt, sensationellt faktiskt. Men vi har observationer av knölval med kalv sedan i augusti, säger valforskare Thomas Lyrholm vid Naturhistoriska riksmuseet.

Det var en mäktige upplevelse att få se en knölval simma runt båten berättade Mattias Lönn, befälhavaren på KBV 201 som för snart två veckor sedan gjorde iakttagelsen av en 15 meter lång knölval fem mil ost om Hudiksvall. Tanken var då att valen simmat tillfälligt simmat fel. Men valforskaren Thomas Lyrholm instämmer inte riktigt i den uppfattningen. Det är naturligtvis så att knölvalen simmat fel, men det behöver inte vara så tillfälligt den uppehållit sig i Östersjön.

Valen och dess kalv kan ha befunnit sig i dessa vatten sedan i somras. Det finns observationer från augusti utanför tyska kusten, Gdanskbukten i februari, Bornholm och kalven har iakttagits av kustbevakningen utanför Gotland.

– Sannolikt var det mamman som kustbevakningen såg utanför Hudiksvall, säger Thomas Lyrholm som på bild kan identifiera valen utifrån storleken och det mönster av vita fläckar som den har på ryggfenan.

Att ungen inte syntes till nu senast behöver inte vara något underligt. Det finns observationer från i februari av en knölvalsunge utanför den polska kusten. Mamma och unge hänger ihop under det första året och sedan brukar de skiljas åt under normala förhållanden.

Bottenhavet har en lägre salthalt än Atlanten och Östersjön men det behöver inte vara ett hinder för knölvalen. Lägre salthalt kan vara lättare att hantera för inre organ men det kan innebära ökad känslighet för angrepp på huden. Det finns exempel på knölvalar som gått upp i stora floder längs Amerikas västkust.

Knölvalen har sommarhalvåret som främsta födoperiod men de senaste vintrarna har man noterat knölvalar som följer sillstim in i de nordnorska fjorderna. I Östersjön finns det sill och strömming som lämplig föda förklarar valforskare Lyrholm.

Frågan är vad som händer nu? Vid den här tiden på året brukar knölvalarna bege sig norrut, efter att ha tillbringat vintern på varmare breddgrader. Vandringsvägarna är traditionella och de lärs ut till ungen när den följer sin mamma. De här valarna har simmat fel och de har säkert en drift att ta sig dit de ska menar valforskaren.

Han skulle gärna ge sig ut at söka efter knölvalen, men att söka på måfå är lönlöst.

– Nu ökar båtlivet och skulle någon få se något vill vi gärna veta det. Då kan det lösa sig att åka ut, säger Thomas Lyrholm.