Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knivman sköts av polis – nu döms han till rättspsykiatrisk vård

Mannen blev förbannad och gick emot poliserna med kniven och en hockeyklubba. Det slutade med att han blev skjuten i benet. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård.

Den 26 juni i fjol larmades polisen till bostadsområdet Norrberget i Söderhamn, där en man uppträdde våldsamt och slog sönder fönsterrutor.

När polispatrullen anlände kom mannen ut från en bostad med en hockeyklubba i den ena handen och en kniv i den andra. Trots att polisen sprejade med pepparsprej mot honom, fortsatte han att gå mot patrullen.

En av poliserna sköt då mannen i benet så att han föll till marken. Efter det slog samma polis kniven ur mannens hand med sin batong.

Under rättegången i förra månaden berättade mannen att han var berusad och blev förbannad när han såg att polisen kom. Han hämtade då en kökskniv för att hota dem.

Läs mer: "Jag vrålar: Släpp kniven!"

Nu döms han för hot mot tjänsteman och skadegörelse. Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han lider av en allvarlig psykisk störning. Det bedöms finnas en risk för att han återfaller i allvarlig brottslighet.

Hudiksvalls tingsrätt dömer honom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att det krävs ett domstolsbeslut för att mannen ska kunna skrivas ut från vården, och inte enbart ett beslut av läkare.

De tre poliserna hade begärt 10 000 kronor var i skadestånd, men blir helt utan ersättning. Poliser har svårt att få skadestånd eftersom det ingår i deras arbete att ingripa mot våldsamma människor. De anses därför ha en större beredskap än andra för att de kan mötas av våld och hot i jobbet.

Läs även: Polis med draget vapen grep knivman i Bollnäs

I det här fallet kände poliserna till vem larmet gällde och att han var försedd med tillhyggen. De hade höjt beredskapen redan när ingripandet påbörjades, skriver tingsrätten i domen. Poliserna tilldöms därför inget skadestånd.

I maj 2013 dömdes samma man för våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman efter att ha huggit en gaffel i bröstet på en polisman som bar skyddsväst.

Läs mer: Man högg polis med bestick

Läs även: Man hade luftpistol på tåget