Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knäppt av Knapp om vaccineringen

/

Gävleborgs landstingsråd Ann-Margret Knapp (S) anser sig vara så betydelsefull att hon går före i kön till vaccin mot svininfluensa.

Annons

Det gör däremot inte hennes kollega i Stockholm Filippa Reinfeldt (M).

Filippa Reinfeldt konstaterade i en intervju i söndagens DN att hon inte tillhör någon prioriterad grupp.

Ändå har hon som landstingsråd ansvar för två miljoner svenskars hälsa från vaggan till graven, medan Ann-Margret Knapp "bara" ansvarar för 275 000 svenskar.

Nu skyller visserligen Ann-Margret Knapp på att det är landstingsdirektören och smittskyddsläkaren som beslutat om att vaccinera landstingsråden eftersom de är med i krisledningsnämnden.

"Det är inget politiskt beslut", säger hon. Och landstingsrådskollegan Björn Brink (C), som snart ska vaccineras i politikernas gräddfil, håller med. Båda tycker att landstingsledningen gör en korrekt bedömning.

Att gömma sig bakom landstingsdirektören och smittskyddsläkaren är inte bara knäppt. Det är omdömeslöst.

Det är dessutom i strid mot Socialstyrelsens direktiv.

Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, säger så här till Aftonbladet: "Socialstyrelsen har varit väldigt tydlig med att det bara är två grupper som ska prioriteras – medicinska riskgrupper och sjukvårdspersonal. Det finns ingen grund för att prioritera på det här sättet."

Har inte de båda landstingsråden någon egen uppfattning och något eget ansvar? När blev politikerna lydiga nickedockor som snällt följer tjänstemännens direktiv?

Landstingsråden motiverar sitt handlande med att landstingsstyrelsen också är krisledningsnämnd och att landstinget måste fungera om det blir ett större utbrott.

Men hur troligt är det att alla går i däck samtidigt? Står och faller landstinget med om Ann-Margret Knapp och Björn Brink håller sig på benen? I så fall är läget bräckligare än man anar.

Och varför gör politikerna i Stockholm inte samma bedömning. Inte ens statsminister Fredrik Reinfeldt har bedömts som prioriterad.

Oavsett vad Ann-Margret Knapp och Björn Brink säger så har de i praktiken gått före riskgrupper och barn.

Agneta Holmström, tillförordnad enhetschef på Socialstyrelsens smittskyddsenhet, tycker att landstingsledningen agerar konstigt.

"Det finns många beslutsfattare som måste kunna fatta beslut i en krissituation, men inte ens regering och riksdag har fått gå före i kön", säger hon till Gefle Dagblad.

Hon varnar för att det kan komma att ta slut på vaccin till riskgrupper och barn om höga politiker börjar gå före i kön.

Man kan tycka att det här är en liten fråga. Men den rymmer åtminstone två dimensioner.

Den ena är att riskgrupper och barn faktiskt kan drabbas om friska politiker går före i kön.

Den andra är en symbolfråga. Hur ser politikerna på sin egen roll? Är de oersättliga om de är sjuka en vecka? Hur påverkas förtroendet för politikerna när de går i egen gräddfil? Vad ger det för signaler till allmänheten?

Varken Ann-Margret Knapp eller Björn brink tillhör någon riskgrupp. De är båda 63 år och ska enligt landstingets utskickade information få sitt vaccin i januari 2010.

Men nu kör de i politikernas gräddfil.

Att Knapps och Brinks kollegor i Dalarna och Uppsala också smiter före riskgrupperna stärker knappast förtroendet för politikerna. Snarare tvärt om.

I stället borde de lära av politikerkollegorna i Stockholms landsting med moderaten Filippa Reinfeldt i spetsen.

Mer läsning

Annons