Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klyftorna i samhället fördjupas ytterligare

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill sänka skatten ytterligare en gång. Det så kallade fjärde steget i jobbskatteavdraget. Enligt informationen vi får skulle detta leda till att de flesta som arbetar får mellan 200 och 250 kronor mer kvar varje månad.

Vi vet sedan tidigare att procentuella skattesänkningar med självklarhet allra mest gynnar höginkomsttagare. De som redan har mest få ännu mer. Och så fördjupas klyftorna i samhället ytterligare. Precis som de gamla de nya Moderaterna vill. Det är samma skit oavsett vad de kallar sig.

Vad innebär klyftorna i samhället rent konkret? Ett mått är att barnfattigdomen har ökat sedan Reinfeldt och hans gäng kom till makten. Enligt undersökningar gjorda av Rädda Barnen lever ungefär 250 000 barn i fattigdom, mätt med svenska mått. Det vill säga i hushåll där det inte finns pengar till skäliga levnadsomkostnader. Det är stora skillnader mellan barn med utländsk och svensk bakgrund. Svensk är rikast. Mellan ensamstående och sammanboende föräldrar. Sammanboende föräldrar är rikast. Beroende på vad man bor, i vilken kommun eller i vilken del av kommunen man bor har man det olika ställt.

I praktiken betyder det att massor av barn inte fått välja en ny, rolig skolväska inför skolstarten och som bävat för att någon galen lärare ska kräva att alla barn ska berätta om allt spännande de varit med om under sommaren. En kvarts miljon barn som inte räknas av Reinfeldt som gått till skolan med en klump i magen. Han vill hellre att de redan proppmätta ungarna ska få mer lördagsgodis.

Det handlar inte bara om materiell standard, utan fattigare barn är också sjukare i större utsträckning än de rika. De har inte möjlighet att utvecklas som personer genom att delta i idrottsaktiviteter eller lära sig spela instrument. Mitt hjärta gråter vid tanken på alla barn som tror att de älskar hästar när de bläddrar i Min Häst på biblioteket.

I deras liv finns inte pengar till ridskola och dyr utrustning. Inte ens till ett inträde på djurpark eller en tripp till närmaste hästhage. Det är skralt helt enkelt.

När flera faktorer sammanfaller som när ett barn bor med en ensamstående förälder med utländsk härkomst är vartannat barn fattigt. Vartannat, hälften, ett av två… det är inte klokt.

Så ser den så kallade verkligheten ut. Det är klart att det då är högt prioriterat att jag och andra som har jobb och stabil inkomst måste krama ut lite mer ur den. Istället för att syssla med solidarisk fördelningspolitik. Om man heter Reinfeldt tänker man så.

I Moderaternas värld håller man inte på med solidaritet. Man låtsas att det här ska ge fler jobb, för att det ska locka folk att jobba.

Vilket skämt.

Folk jobbar om det finns jobb, men Fredrik, det finns inga just nu! Hur mycket eller hur lite skatt man än betalar. Det enda vi vet är att klyftorna mellan fattiga och rika ökar. För inte minskar de när arbetslösa, ensamstående föräldrar tappar ännu mer i a-kassa.

Jag avstår gärna 250 kronor till fortsatt skattande, lite till också, för att fler barn ska växa upp och få klappa hästar tills händerna blir svarta.

Elin Lundgren

Lärrar Gävle/Norrala