Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klump föll från fasad

En stor klump puts föll från fasaden och landade precis intill Anna Sundin när hon var på väg till skolan.

- Jag blev jätterädd. Jag hade ju kunnat dö.

På tisdagsmorgonen klev Anna Sundin, 19 år från Stråtjära, som vanligt av bussen på Källgatan i Söderhamn. Hon och en kompis började gå upp mot Staffangymnasiet och stannade till vid övergångsstället. Plötsligt tvärnitar en bil.

- Jag hör hur det smäller till. Jag trodde att det kanske var två bilar som kört in i varandra, berättar Anna.

Men det var något helt annat som orsakat smällen. Kompisen upptäcker plötsligt att en stor bit av puts från fasaden på kvarteret Björnen ligger precis bredvid Anna på gatan. Hon uppskattar att den fallande biten var ungefär 2,5 decimeter lång och 3-4 centimeter tjock.

- Den ligger två decimeter från mig. Det var väldigt nära att jag fick den i huvudet, säger Anna.

Hon fortsätter:

- Jag fattar inte varför det inte är fixat. Alla som åker 64-bussen går den vägen, säger Anna som vill varna andra för den farliga fasaden.

Olov Johansson är vd för vid Helsingehus som äger kvarteret Björnen. Han säger att man åtgärdade brister på fasaden i våras och att man nu ska titta på det igen. En skylift är beställd och kommer att användas för att besikta det aktuella huset inom kort.

- Givetvis får det inte ramla ner något. Vi ska kontrollera fasaden och åtgärda det akuta, säger Olov Johansson.

Han fortsätter:

- Vi vet inte hur det här har gått till. Det ligger inga spår av putsbitar på backen. Jag har kollat med våra fastighetsskötare om någon har tagit bort det, men ingen har observerat något.