Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klüft om tankens viktiga kraft

Som idrottare gäller det att hitta pepp och motivation. Carolina Klüft har hittat sitt stärkande motto i några textrader från filmen Lejonkungen, som hängt med genom hela den framgångsrika friidrottskarriären. På tisdagen inspirationsföreläste hon för Järvsö IF inför kommande säsong.

Hon trodde egentligen att hon skulle bli fotbollsproffs, men det blev annorlunda. När Carolina Klüft var i 10-årsåldern började hennes lillasyster med friidrott och Carolina hakade på. Att det har resulterat i en flerfaldigt rekord- och guldkantad karriär har nog få missat, och på tisdagen tog flera av Järvsös yngre friidrottare chansen att lyssna på hennes föreläsning inför säsongsstarten.

Mycket handlade om tankens kraft.

– Det gäller att plantera rätt tanke i huvudet. Målar jag en bild av att jag ska trilla på en häck så gör jag det. Om det kommer en negativ tanke så får man bara låta den swisha förbi, säger hon.

Du kan, inget berg är för brant, om du tror det blir sant, du kan. Så lyder de där raderna ur Lejonkungen II som många gånger hjälpt Carolina Klüft att peppa och lyfta sig själv till prispallen.

– Jag har haft det mottot ända sedan min första landskamp. Jag tittade mycket på Lejonkungen som barn, och behövde något som peppade och lyfte mig när jag var orolig och ledsen, säger hon.

Karriären tog fart i unga år. Höga prestationskrav har löpt parallellt med framgångarna och under åren har hon utformat tekniker för att hantera den hårda pressen.

Till exempel något hon kallar en fokusknapp, en uppfinning med två lägen: bara vara och prestera.

– Jag älskar att prestera, men samtidigt vill jag inte koppla hela mitt människovärde till det. Det andra läget är att bara vara, då får jag göra vad jag vill och låta det fylla mig med energi, säger hon.

En annan viktig punkt för att lyckas är lagkänslan, förklarade Carolina Klüft. Ett individuellt guld kan stärka och inspirera hela laget och det gäller att hålla ihop.

– Se på svenska skidlandslaget till exempel, de har en fantastisk lagkänsla, säger hon.