Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klok lösning av Lööf

Vem åker ut? Vem gör Annie Lööf sällskap in i regeringen? Får Carlgren fortsätta? Blir Lööf miljöminister?
Frågorna om hur Annie Lööf skulle formera sitt statsrådslag var många.
I går fick de sina svar.
Annie Lööf blev inte miljöminister, trots att en del tytt på att så skulle kunna bli fallet.

Precis som Maud Olofsson valde Lööf att bli näringsminister. Men för att kunna sköta uppdraget som partiledare på det sätt hon har utlovat – bland annat genom att röra sig mer i landet för att besöka medlemmar och väljare – har hon gjort portföljen lättare. Energifrågorna har flyttats över till IT-ministerns portfölj, och i stället har regionutvecklingsfrågorna gått den andra vägen tillbaka till näringsministerns ansvarsområde.

Därmed blir Anna-Karin Hatts portfölj något tyngre och Hatt får det viktiga uppdraget att förvalta den energiöverenskommelse som hon själv var med att förhandla fram under förra mandatperioden.

Det här är en klok lösning av Lööf. Det hade förvisso varit intressant att följa Lööf även i rollen som miljöminister och debatterna mellan henne och Miljöpartiets båda språkrör.

Samtidigt kan man konstatera att det även finns en del knepiga frågor att hantera för miljöministern, och hon skulle också behöva ta ansvar för hela regeringens miljöpolitik.

Om man tycker att Centerpartiet behöver vässa sin miljöprofil så är det ingenting mot vad regeringen behöver göra. Problemet är att övriga partier i regeringen inte är lika intresserade av det som Centerpartiet.

Att det trots allt blir ett skifte på posten som miljöminister, genom att Andreas Carlgren ersätts av Lena Ek, är också klokt. Carlgren har inte gjort ett dåligt arbete. Men hans insats som kommunikatör och debattör har inte varit helt lyckosam. Nu blir det upp till Ek att visa att hon klarar det bättre.

Lena Ek är en mycket kompetent politiker med stor erfarenhet av de frågor som hon nu får ansvar för via sitt uppdrag som europaparlamentariker. Ek skulle faktiskt mycket väl kunna ha blivit näringsminister också, om det var så att Lööf själv valt att bli miljöminister.

Kombinationen av en bred politisk erfarenhet och stort förtroende hos centermedlemmarna gör att Ek är ett bra val.

Avgörande är dock att Lööf har ett mycket stort förtroende för Ek, annars hade det aldrig kommit på tal.

Nu var det snarare nästan självklart att så skulle bli fallet.

När nu Annie Lööf har format sitt lag innebär det två nya namn i regeringen och ett statsråd med ändrad portfölj.

Att Anna-Karin Hatt och Eskil Erlandsson skulle få fortsätta i regeringen var givet. Någon bättre än Erlandsson går inte att få på posten som landsbygdsminister. Och eftersom Hatt valdes till partiets andre vice partiordförande för bara en vecka sedan var en petning i praktiken helt omöjlig.

Någon hade kanske trott att Anders W Jonsson, som ju valdes till Centerpartiets förste vice partiordförande, också skulle ta plats i regeringen. Men hans kompetens ligger inom andra områden än de som var aktuella.

Däremot kan det mycket väl bli så att han utses till riksdagsgruppens gruppledare. Och även om det i så fall är ett bra val så får Lööf och övriga i partiledningen akta sig lite för att koncentrera makten alltför mycket.

Just det här var en tydlig kritik mot Maud Olofssons ledarskap. Lööf utlovade ett breddat och lyssnande ledarskap.

Det gäller att inte omedelbart försätta sig i en situation som resulterar i motsatsen.