Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kliv upp ur sandlådan

Annons

För de som följt med i turerna i landstinget och dess ledning, så vet de flesta att jag varit en stark kritiker till sammansättningen på den nuvarande majoriteten. Men för oss som följer det politiska spelet så tenderar nu den så kallade oppositionen vara på rena ramma sandlådenivån. Jag skall ge en bild av utvecklingen, som jag tycker man bör ha med sig i framtiden.

S, Mp och V har sedan 2005, när man förlorade sin budget i landstingsfullmäktige, haft svårt att styra landstinget. Detta till trots så vann man valet 2006 och fick fortsätta bestämma.

Sen hoppar en ledamot från MP av sitt parti och blir politisk vilde. Opositionen i landstinget vinner majoritet för sin budget i landstingsfullmäktige i december 2008 med hjälp av den avhoppade miljöpartisten.

Det här resulterar i att Socialdemokraterna meddelar att de ska lämna in sin avskedsansökan och låta oppositionen skapa majoritet i landstinget. Uppgiften att försöka bilda majoritet går till Moderaterna, som dock misslyckas. En svaghet är naturligtvis att det Inte går att hänga upp en politisk majoritet på en politisk vilde.

Det som sedan har hänt är att det har varit flertalet möten mellan ledande politiska företrädare. Ett tag såg det dessutom ut som det skulle kunna bli en stor samlingsregering för Landstinget Gävleborg. Ledande politiker i andra borliga partier uttalade stöd för detta. Men i skarpt läge vågade man inte, vilket har gjort mig väldigt besviken. Jag hade hoppats att man skulle våga se över blockgränser och skapa en bred och stabil majoritet till valet 2010. Nu blev det inte så. Majoriteten har tagits av C, S och MP.

Landstinget måste ha en ledning. I mitt tycke måste det också vara en stark ledning, krissituationer kräver tydlighet och ledarskap.

När man nu läser diverse artiklar från forna oppositionskollegor, som jag så gärna haft med på tåget, så utläser jag en ilska gentemot Centerpartiet för att vi tar ansvar och sätter oss i majoritet och styr. Detta tycker jag är sandlådenivå. Det hade funnits substans i det de skriver om de åtminstone på allvar funderat på att ta ansvar, vilket jag starkt ifrågasätter. Centerpartiet har som enda oppositionsparti satt sig vid makten för att kunna göra Landstinget Gävleborg lite grönare och lite borligare. Jag hade gärna sett Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet med i denna uppgörelse. Tyvärr vågade man inte.

Så istället för att föra en dålig oppositionspolitik, som bara bygger på att diskutera maktfördelningen, så skulle det vara klädsamt om man diskuterade det politiska innehållet. Jag har förståelse för att detta kommer att vara svårt när mycket av den politik som oppositionen fört sedan valet 2006 har tillkommit i Centerpartistiska mötesrum.

Jag vill så gärna känna förtroende för den nuvarande oppositionen. Men med dåliga debattartiklar och insändare i länets tidningar så är det svårt att känna det förtroende. Min uppmaning är att ni kliver ur sandlådan och börja diskutera politik. Landstinget Gävleborg behöver en borligare politik, så det är bra om ni hjälper till med det.

Söderhamn, distriktsstyrelseledamot för Centerpartiet i Gävleborg

Mer läsning

Annons