Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatsmart syslöjd

Ett par jeans blir en väska och den kasserade tröjan får nytt liv som kudde. Nu är det återbrukstema på syslöjden på Celsiusskolan.
– Det här slit- och slängsamhället tycker vi inte om, säger läraren Jennie Forsblom.

I slöjdsalen på Celsiusskolan sitter Adrian Sandström och vrider och vänder på en gul luvtröja.

– Jag använder den aldrig längre. Dessutom var det länge sedan jag köpte den, så den är lite för liten, säger han.

Men nu ska den tas i bruk igen – på nytt sätt. Med måttbandet till hjälp planerar han hur den ska styckas upp och förvandlas till fyrkantiga lappar och sedan sys ihop igen, som en kudde.

Den här terminen har alla nior fått ta med sig gamla kläder till syslöjden. Här får de lära sig att återanvända.

– Vi lär dem att man kan sy om och göra något annat, i stället för att slänga. Det här konsumtionssamhället, slit- och slängsamhället, tycker vi inte om, säger läraren Jennie Forsblom.

Det är många olika återbruksprojekt på gång i klassen. Några klipper smala remsor av trikåtröjor för att så småningom sticka något av remsorna – andra gör om jeans till väskor eller grytlappar.

– Det är inte så vanligt att man köper dyra kvalitetskläder i dag, i stället vill man kanske ha en ny T-shirt som är billig. Då kan man faktiskt använda den till något annat om den vrider sig eller får något litet hål.

Det är andra året som Celsiusskolans nior återbrukar på syslöjden. Under hela vårterminen har niorna nämligen ett miljötema i all undervisning. Eftersom eleverna skiftar mellan syslöjd och trä- och metallslöjd till jul måste hälften tjuvstarta med sömnaden redan nu. De allra flesta har med sig egna kläder hemifrån, andra använder tyglappar som blivit över när man klippt ur större tygstycken i salen.

Och framåt vårkanten ska alla få chansen att visa vad de åstadkommit.

– Då blir det modevisning.