Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatsmart papper? Glöm det!

Annons

IVL, Svenska Miljöinstitutet AB, har utfört en så kallad carbon footprint analys av Billeruds pappersprodukter, vilket resulterat i en beställd grönmålning. Rapporten hävdar att produkterna orsakar låga utsläpp av växthusgaser genom energieffektiva och biobränsledrivna bruk. Samtidigt anses stora upptag av koldioxid ske i de skogar varifrån råvaran hämtas. Analysens slutsats är, kanske inte helt oväntat, att Billeruds produkter är gynnsamma för klimatet.

Skydda Skogen är av en helt annan uppfattning.

Papper är en kortlivad produkt, som används i överflöd i dagens samhälle. Globalt utgör pappersmassaindustrin världens femte största energiförbrukare och har samtidigt den största vattenanvändningen per ton producerad produkt i förhållande till andra industrier. Kemikalieanvändningen är stor och transporterna långa. Skogsavverkningar bidrar till att stora mängder växthusgaser frigörs.

Hade alla kvarstående rester av gammelskogsområden skyddats och skogsbruket tagit genuin naturhänsyn på övrig mark, skulle skogsbruket, som bistår pappersbruken med råvara, kunna anses långsiktigt hållbart. Men, dagens skogsbruk är kortsiktigt och sätter maximal vinst i det första rummet, vilket även utgör ett stort hot mot den biologiska mångfalden.

IVL menar att den tillväxande skogens upptag av koldioxid kompenserar Billeruds-papprets klimatpåverkan. Detta är en ren och skär bluff. Skogarna binder kol, oavsett om de brukas eller ej. Det är ingenting som Billerud eller någon annan pappersproducent kan tillgodoräkna sig. Vad som i rimlighetens namn måste beräknas vid en seriös analys av Billeruds klimatpåverkan, är inte om skogar är bra eller dåliga för klimatet, utan om klimatet och miljön påverkas negativt eller positivt av att pappret tillverkas och konsumeras.

Varken papper eller biobränslen kan kallas klimatneutrala eftersom såväl den energikrävande produktionen som förbrukningen av dessa produkter resulterar i stora nettoemissioner av växthusgaser. Utsläppen av koldioxid ökar med andra ord med nuvarande konsumtion av papper och biobränslen.

Naturresurserna räcker inte till dagens konsumtionsmönster, och denna trend måste vändas nu. Det enda som duger är minskad konsumtion och ökad naturhänsyn.

Med analyser som denna sätter IVL sin trovärdighet på spel.

Viktor Säfve

ordförande, Skydda Skogen

Amanda Tas

sekreterare, Skydda Skogen

Jerry Skoglund

ledamot, Skydda Skogen

Thomas Tidholm

ledamot, Skydda Skogen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel