Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatsäkra julefriden

Julhandel väntas slå rekord i år. Detta år som har präglats av finanskris. Året när antalet svältande i världen steg till över 1 000 miljoner. Året och den månad världen håller slutförhandlingar i Köpenhamn om utsläppsgränser vi sprängt på grund av överförbrukning av jordens kapacitet.

Annons

The earth overshoot day, överkonsumtionsdagen, inföll i år den 25 september. Den dagen passerades den gräns då mänskligheten konsumerat allt som jorden förmår att producera under ett år. Globalt sett. I Sverige förbrukar vi nära fyra jordklot.

Sverige har i klimatförhandlingarna förbundigt sig att till år 2020 reducera koldioxidutsläppen med 20 procent räknat från 1990 års nivå. Men 55 afrikanska länder krävde med stöd från önationerna och många latinamerikanska länder i början av november att de rikas reduktion skall vara 40 procent fram till 2020. Utvecklingsländerna betalar ju redan genom översvämningar, torka och missväxt för den klimatkris vi förorsakat. Enligt FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan svälter 55 miljoner människor på grund av denna klimatkris.

Skulle vi som medmänniskor kunna stödja klimatförhandlingarna genom att tänka om inför julen? Skulle vi kunna ge något som inte förbrukar resurser? Erbjuda tid till en promenad i skogen. Ett samtal om livet. En massagebehandling eller fotvård. Ett konsthantverk eller en musikupplevelse. Till de verkligt behövande, de svältande som gick miste om sin del av konsumtionsutrymmet, kan man ge ekonomiska bidrag. Ett flertal organisationer kan ombesörja detta.

Ett sådant omtänk skulle ge förhandlarna i Köpenhamn mandat att förhandla om ett ekologiskt livsutrymme för alla – och det skulle ge oss vanliga människor en riktig julefrid.

Ditt stöd för en rättvis klimatförhandling kan uttryckas hos fristående internationella kampanjorganisationer som www.tcktcktck.org och www.350.org

Göte Bohman (MP)

Miljöpartiet Hudiksvall

Mer läsning

Annons