Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatfrågorna viktiga i Framtidsveckan

Till veckan hamnar energi, miljö och klimatfrågor i fokus, då är det premiär för Framtidsveckan. Ett digert och lockande program bjuder något för alla.

Idén till Framtidsveckan väcktes hos Anders Persson för drygt tre år sedan när han läste Mark Lynas faktabok, Six Degrees som tog upp vad klimatförändringen betyder för vår framtid. Först då med hans nyfödde son Edwin på armen sjönk hotbilden in på allvar. Tillsammans med Lennart Andersson, ordförande i Kust- och Skärgårdsföreningen spånande han om vad som skulle kunna göras för klimatet av oss "vanliga människor".

- Vi bestämde oss för att visa filmen "sex grader" baserad på boken som väckte mig. Vi bokade CFL för en dag och lade in tre filmvisningar.

Det kom 80-90 personer till varje visning.

Det väckte lusten till en fortsättning. Anders Persson och Lennart Andersson hade inte svårt att knyta aktörer till Framtidsveckan En vecka med ett digert program med kyrkan, föreningar, studieförbund, kommun och flera organisatörer som medagerande. Med fokus på energi, miljö och klimatfrågor ordnas Vindkraftsdagar, föreläsningar, seminarier, filmvisningar, konserter och mycket annat. Bengt Sundström, Naturskyddsföreningen tände snabbt på idén.

- Det är den där enkla biten där varje enskild människa vaknar för alla kan göra något.

Kommunchef Marie Nordmark fick gehör direkt bland sina medarbetare.

- Miljöfrågorna ligger nära hjärtat hos våra politiker.

Magnus Svensson, ordförande Ekokommunrådet, vet att Söderhamn ligger långt framme när det gäller miljö som en av två ekokommuner i länet.

- Det känns bra att det är gräsrötterna som dragit Framtidsveckan.

Målet med Framtidsveckan är att samla upp de människor som vill göra mer för miljön.