Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet är vårt!

Vi måste alla ta vårt ansvar för klimatförändringarna/-försämringarna. Det har även – glädjande nog – våra kyrkoledare inom Equmeniakyrkan insett, skriver Rolf Hansson.

Annons

"Klimatet och klimatförändringarna utgör vår tids största utmaning" deklarerar de i ett gemensamt yttrande. Vidare försäkrar de att: "Som kyrkoledare är vi beredda att arbeta för att vi får en omfattande process som berör alla nivåer av vår kyrka".

Det här är signaler som vi alla, oavsett kyrko-, organisations- och partitillhörighet, måste ta till oss. Vi måste jobba var och en på vårt håll , men även tillsammans över alla gränser för omställning och kraftigt minskad klimatpåverkan.

Vi måste bli klimatsmarta världsmedborgare i klimatsmarta samhällen, klimatsmarta nationer och en klimatsmart värld hållbar för alla. Alla åtgärder, små som stora, måste till å det snaraste. Ingenting är för litet eller för stort. Allt samverkar till det bästa.

För att underlätta och styra till klimatvänliga beslut behövs lagar och regler som skapar ramar och restriktioner. Ett exempel på det är Sveriges nya klimatlag, som trädde i kraft vid årsskiftet. Riksdagen har där bestämt att Sverige ska vara utsläppsneutralt 2045. Alldeles för långt fram tycker jag, som då fyller 101, om jag fortfarande lever. Har vi verkligen råd att vänta så länge? 2030 vore ett mycket vettigare årtal. De relativt luddiga och lågt ställda målen borde också vara skarpare.

Sverige behöver ha mycket högre ambitioner än så, om vi ska bidra till FN-målen från Paris 2015. Speciellt som 2017 var året då utsläppen ökade igen, och takten i utsläppsminskningarna bromsade in hos oss i Sverige. Här måste vi skärpa oss och göra mera på alla håll och kanter. Vi måste ta oss en rejäl funderare på våra resvanor, matvanor, konsumtionsvanor, levnadsvanor och ta för givet-vanor.

Vad gör vi – eller rättare sagt vad borde vi inte göra – om vi får mera pengar i plånboken? Hur hushållar vi med jordens ändliga resurser, när vi till exempel flyger längre och oftare samt byter telefoner allt oftare? Har vi blivit fartblinda, restokiga, okunniga och närsynta, när vi protesterar mot flygskatter, parkeringsavgifter, nya skatteregler, nya tjänstebilsregler och andra beslutade eller föreslagna styrmedel?

Måste vi inte ta vårt förnuft till fånga, skärskåda vår livsföring och inse vad som krävs av oss och vad som faktiskt på många sätt och i många avseenden gör oss klimatsmartare och mer solidariska och rättrådiga!

Till sist: Känns bördan tung du bär, hjälp en vän i nöd. Är du missnöjd med ditt liv, bryt åt någon bröd.

Rolf Hansson

medlem i Equmeniakyrkan Mohed

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel