Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet är den största rättvisefrågan

Om jag blir vald kommer jag att arbeta hårt för att rädda klimatet, att stoppa människohandeln och att minska alkoholkonsumtionen.

Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Jag kandiderar för Kristdemokraterna och jag har en vision för ett tryggare Europa. Om jag blir vald kommer jag att arbeta hårt för att rädda klimatet, att stoppa människohandeln och att minska alkoholkonsumtionen.

De finansiella stormmolnen har gjort att klimatfrågan hamnat i skymundan. Men klimathotet har inte försvunnit - tvärt om! Den ekonomiska kris vi nu genomlider må vara den värsta sedan 1930-talet, men kostnaderna är ändå en västanfläkt jämfört med dem ett fördärvat klimat kommer att föra med sig. Att hejda klimatförändringarna är vår tids stora utmaning. Jordens resurser ska förvaltas, inte förbrukas och EU måste, som en av världens rikaste regioner, axla globalt ledarskap. Det handlar om att höja ambitionen i klimatpolitiken och minska utsläppen inom EU med minst 30 procent till år 2020. Men också att hjälpa fattiga länder att hantera klimatförändringarna. Väst kommer att drabbas hårt, men utvecklingsländerna kommer att drabbas hårdare. Där väntar i värsta fall torka, svält, folkomflyttningar och krig. Därför är klimatfrågan alltjämt den absolut största rättvisefrågan. Ett steg i rätt riktning skulle vara att skapa en budgetpost, kallad klimatsäkerhet, ämnad för särskilda insatser i utvecklingsländer.

Jag vill se ett Europa utan människohandel, som är vår tids slaveri och en kränkning av människovärdet. I Europa faller över 500 000 personer varje år offer för människohandel. Till Sverige transporteras årligen mellan 400 och 600 kvinnor – därutöver ett okänt antal barn. Därför måste EU i högre grad öppna för gränsöverskridande samarbete mellan polis, åklagare och andra brottsbekämpande myndigheter. Jag kommer att arbeta för att höja minimistraffet för människohandelsbrott och kriminalisera sexköp i hela EU. Jag vill också ha så kallade vittnesskyddsprogram för de människor som faller offer för människohandel. Men detta räcker inte. Den liberala synen på sexköp måste förändras. Ingen ska kunna köpa en annan människas kropp! Därför vill jag exportera den svenska sexköpslagen till EU.

Miljontals människor i Sverige är berörda av alkoholproblem. De som dricker skadar sig själva och människor i sin omgivning. Därför är den restriktiva politiken i Sverige avgörande för att hålla tillbaka alkoholskadorna. Men för att den ska vara verkningsfull måste vi återta kontrollen över gränshandeln. Genom att dramatiskt öka tillgängligheten till billig alkohol saboterar den fria alkoholinförseln mycket av det arbete som läggs ned i Sverige för att minska alkoholskadorna. Därför vill jag att varje land ska ges befogenhet att själva få bestämma över hur mycket alkohol en person ska få ta med sig. Jag vill även att EU höjer minimiskatterna på alkohol.

Detta är min vision för ett tryggare Europa.

Ella Bohlin (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel