Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klenodtjuv döms till fem års fängelse

Han fälls för omfattande stölder av kulturföremål i bland annat Forsa, Hassela, Färila och Ytterhogdal.

Nu döms klenodtjuven till fängelse ännu en gång. År 2006 dömdes José Arteaga Hernández till sex års fängelse efter att ha plundrat flera norrländska kyrkor på värdefulla föremål.

Nu fälls han återigen för omfattande kulturstölder från svenska kyrkor och hembygdsgårdar och för att ha fört föremålen ut ur landet.

Läs mer: Här är alla åtalspunkterna mot mannen

Norrköpings tingsrätt dömer honom till fem års fängelse den här gången.

Han ska betala nära två miljoner kronor i skadestånd till försäkringsbolag samt drabbade gårdar och kyrkor.

De drabbade i vårt område är Ersk-Matsgården, Hassela, Nordanstigs kommun, Forsa forngård, Hudiksvalls kommun, Ytterhogdals hembygdsförening, Härjedalens kommun, samt Färila hembygdsförening, Ljusdals kommun.

Inbrotten här inträffade åren 2011-2013.

Arbetet med att återlämna de stulna föremålen till sina ägare pågår. Förra veckan återlämnades en del av stöldgodset till Ersk-Matsgården i Hassela.

Se tv-inslaget om de återlämnade föremålen

Bland bevisningen finns digitala spår som pekar mot honom. Hans bankkort registrerades på Preem i Färila i september 2011. Han hyrde också boende i Ljusdals kommun samma höst.

En undersökning av hans GPS visar att den loggats in i Forsa, Hassela, Ytterhogdal och Färila. I hans dator fanns också sökningar på vissa av de hembygdsgårdar som drabbats av inbrott.

Läs mer: Så rapporterade spanska medier om kyrktjuven.

Under rättegången nekade han till brott och anklagade polisen för att ha förvanskat bevisen mot honom. Han hävdade att en annan person är gärningsmannen och att den personen även lånat hans GPS.

José Arteaga Hernández är spansk medborgare men bodde tidigare i Sverige. Han fälls även för brott mot utlänningslagen för att ha återvänt till Sverige flera gånger trots att han är utvisad på livstid.

Förra gången han dömdes för brott hade han stulit föremål i bland annat Forsa kyrka, Enångers gamla kyrka och Norrbo kyrka.

Han frigavs villkorligt hösten 2009 och utvisades då till Spanien.

Läs mer: Redan 2011 pekade polisen på ett samband mellan stölderna från Ersk-Matsgården och Forsa forngård.

Premiumläsning: Kyrktjuven länsade Hälsingland på kulturskatter