Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klena träd används som energived

Kostnaden för att röja undan klena träd i en tät skog är hög, men i annat fall kan skogen sluta växa när den blir för tät. Nu kan de klena träden komma till användning - som energived.

På senare år har kraven på förnybar energi blivit hårdare och priset på bränsle har gått upp, och då har efterfrågan på så kallad energived blivit större. På tisdagen demonstrerades hur energived produceras på Tjännavallen i Enånger.

- Det har varit svårt att få den här typen av skog att gå ihop ekonomiskt. Den är tätare och klenare och blir dyr att avverka. Det här är ett nytt tänkande, säger markägaren Hans Persson.

Han pekar på några smala stammar på ligger på backen med alla kvistarna kvar. Klent virke som blir energived kvistas inte utan alla delar tas tillvara. Tidigare har alla veka träd röjts och lämnats på backen. Istället kan de veka okvistade träden säljas som bränsle till kraftvärmeverk som producerar både värme och elektricitet.