Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klaverens hus i kris

Situationen för Klaverens hus i Söderhamn har blivit akut. Efter 1 juli kan föreningen vara utan magasin för närmare 400 flyglar, orglar och andra instrument. Söderhamns kommun vill nu tillsammans med föreningen agera för att staten ska ta ett större ansvar.

Eva Helenius på Klaverens hus är förtvivlad. Om en dryg månad går hyrestiden ut för de cirka fem hundra kvadratmeter lokaler föreningen har i en av kuberna i före detta Vågbrohemmen. Kommunen har hyrt lokalerna för föreningens räkning och är från halvårsskiftet inte beredda att göra det längre. 175000 kronor är årshyran för lokalerna.

För ett år sedan fick föreningens ordförande muntligt information om att kommunen sagt upp hyresavtalet från halvårsskiftet 2009. Eftersom arbetet med att samla in klaverinstrument och det som finns kvar från de totalt 300 fabriker som funnits i Sverige har ett stort nationellt värde, intensifierade föreningen arbetet med att försöka förmå staten att ta ett ansvar för verksamheten. Målet var att få bli en filial, en autonom enhet, till Statens musiksamlingar, alltså Musikmuseet.

Föreningen hade kontakt med flera riksdagsmän under hösten och det såg ut som att Klaverens hus skulle tas in i budgeten för Statens musiksamlingar år 2010.

- Ett tag såg det väldigt ljust ut men så fick vår ordförande information, jag tror det var i mars, att det inte skulle bli så, förklarar Eva Helenius.

Det betydde att Statens musiksamlingar inte skulle komma att kunna stödja verksamheten i Söderhamn från nästa år. Därmed var situationen akut för föreningen.

Vid ett möte med tjänstemän i Söderhamn förra månaden deltog stora delar av styrelsen i Klaverens hus och chefen för Musikmuseet.

- Vi upplevde att vi blev föraktfullt och kränkande behandlade, säger Eva Helenius. Vi kände inte att det finns någon förståelse för det arbete vi utför i Klaverens hus. Däremot fick vi kritik för att vi inte syntes mer i Söderhamns kulturliv.

Nu när tiden närmar sig 1 juli med stormsteg blir situationen allt mer desperat för föreningen, som själva inte har någon möjlighet att betala hyran i Vågbro.

Söderhamns kommun svarar fortfarande för lokalerna i Kulturens hus, där Klaverens hus har cirka 250 kvadratmeter fyllda av flyglar, orglar och fabriksminnen. Det är dessa 70-tal instrument som kan visas här sedan slutet av 2006.

Kommunalrådet Eva Tjernström kan inte svara på frågan om instrumenten i Klaverens hus förråd i Vågbro kommer att kastas ut om en dryg månad.

- Det är inte vårt problem, förklarar hon. Vi lovade hjälpa dem med hyran i Vågbro under en övergångsperiod efter flytten till Kulturens hus i centrala Söderhamn. Det är en helt unik samling och de har själva talat om att få nationellt stöd.

Hon poängterar att Klaverens hus är föreningens ansvar och inte kommunens. När Klaverens hus fick flytta in till Kulturens hus i Söderhamn, i samma kvarter som musikskolan, fanns det förhoppningar på ökad tillgänglighet för allmänheten med konserter, en verkstadsdel och utbildningar. Men hon menar att det inte har hänt så mycket som man hoppats.

Eva Tjernström förklarar att Klaverens hus och deras instrumentarkiv inte varit en fråga för politikerna i kommunstyrelsen att ta ställning till. Där har man heller inte diskuterat vad Klaverens hus betyder i goodwill för kommunen.

Hon själv kommer inte att ta upp den för att försöka lösa krisen heller. Det initiativet får i så fall komma från annat håll.

- Jag tycker det är synd att inte Klaverens hus fått nationell uppbackning, säger hon.