Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klaverens hus hoppas på Gävle

Föreningen bakom Klaverens hus vill flytta till Gävle. Det avslöjades när landshövding Barbro Holmberg var på besök.

På onsdagen fick föreningen besök av landshövdingen Barbro Holmberg. Hon guidades genom labyrinten av mörka kulvertar och förråd av föreningens ordförande Eva Helenius och Inga Lewenhaupt.

Sedan föreningen Klaverens hus miste lokalerna vid Oxtorget så förvaras instrumenten på Campus Park i Vågbro. Där trängs 570 klaverinstrument tillsammans med minnen från den svenska pianoindustri som numera är historia.

Efter att ha under en timme ha fått se samlingarna betonade landshövdingen, precis som så många andra har gjort, vikten av samlingen.

– Det är en fantastisk kulturskatt som finns här i Söderhamn, som inte finns någon annanstans.

Men hur det ska kunna utnyttjas för att få ekonomin på rätt köl hade hon inget svar på. Länsstyrelsens möjligheter är begränsade.

– Jag kan inte svara på rak arm. Vi har ju kulturmiljöbidrag, men det är för miljöer så det kan bli svårt. Vi får helt enkelt sätta oss ner och slå våra kloka huvuden ihop, säger Barbro Holmberg.

Föreningen Klaverens hus har under flera år försökt att få rätsida på sin ekonomi och hitta finansiärer till sin verksamhet. Men de stora samlingarna kräver stora ytor och pengarna räcker inte ens till magasineringen. Föreningen har hyresskulder men de ska nu ha börjat betalas av, enligt Eva Helenius.

Det ser ändå inte särskilt ljust ut för det närmaste året. I budgeten för 2014 räknar föreningen med intäkter på 266 000 kronor och kostnader på 386 000 kronor.

– Vi har inte finansiering för verksamheten i dag, det har vi inte. En så här stor stående hyreskostnad är alltid huvudvärken. Det gäller att få bra och billig hyra men långsiktigt. Vi kan inte hålla på att flytta runt…, säger Inga Lewenhaupt.

Föreningen tror nu att en lösning skulle kunna vara lokaler i Gävle. Den gamla pianofabriken skulle vara en ypperlig plats för en visningslokal, tycker föreningen

– Vår dröm är att komma in i den stora tegelbyggnaden som fortfarande står kvar. I Gävle finns den publik vi vill ha. Det är närmare Stockholm och där finns ett kulturliv, musik och teater, ett helt annat kulturklimat, säger Inga Lewenhaupt.

För att det ska gå i lås krävs inte bara tillgång till drömlokalerna. Det krävs även en hel del bidragspengar. Medlemmarna i föreningen Klaverens hus ger inte upp. De hoppas på att få ansökningar beviljade inför 2015.

När föreningen skissar på en budget för 2015 så är det en budget i balans och lokaler för såväl visningar, konserter och magasin. Med 2,7 miljoner i olika bidrag skulle det dessutom räcka till klavertekniker och forskare.