Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassamhället lever och frodas

I helgen kom resultatet från en opinionsundersökning som visade att fler människor är villiga att rösta på Moderaterna än på Socialdemokraterna.

Det är nu som Socialdemokratiska arbetarepartiet tydligt måste påvisa de olika ideologier som styr de båda partierna.

Klassresor, att komma från fattiga förhållanden men kunna skapa sig en tillvaro som var bättre än den man föddes in i, är ett begrepp för att det förekommer. Läskigt begrepp kanske eftersom man då först måste våga tala om ett klassamhälle. Jag räds inte det. För mig är det väldigt tydligt då vi har kungahus vars hela tillvaro finansieras av oss som aldrig är välkomna på nobelmiddag. Glädjande nog har många reagerat på fenomenet när ett påkostat bröllop stundar.

Ju mer man har desto mer får man. Hur många lokalvårdare får bjudluncher och tjänstebil, hur många chefer får det? Att behöva göra sådana billiga poänger för att peka på att klassamhället fortfarande i allra högsta grad existerar känns tråkigt men nödvändigt. Det gör ont i hjärtat vid rapporter om att på somliga skolor går skollunchen åt till sista smulan på fredagar och måndagar för att fylla hungriga magar inför och efter helgen. Då pratar vi inte om Djursholm. Nyligen kom rapporten som berättade det man kunnat ana, att rika får bättre sjukvård. Det är inget hittepå att klassamhället lever och frodas. Klyftorna ökar till och med.

Min bild är att en moderat anser att vi alla föds med samma möjligheter och det enbart är vad vi gör av dem som styr oss. Slänger vi bort det genom att inte klara skolan som vi borde, hamna i fel sällskap eller inte få ett jobb så får vi ta smällen själva och inte få några extra försök. Att skolan var svår för att mamma och pappa söp finns inte med i beräkningarna.

Jag föddes för inte så länge sedan av en ung, söt mamma utan gymnasieutbildning. Vi bodde med mormor och morfar i ett hus som bara strax innan jag föddes fick toalett inomhus. Jag kände under många år ingen som hade pluggat något mer än gymnasium. Tack vare ett välfärdssystem med möjlighet att få lån till högre studier har jag skaffat en ekonomi där jag själv kan välja var jag vill bo och inte vara beroende av någon annan för att dela kostnader, om jag inte skulle vilja det.

Hade jag fötts 40 år tidigare hade det varit en utopi för mig. Då hade mitt liv tett sig helt annorlunda. Förmodligen hade jag fått leka hemmafru åt en man som hade himlat med ögonen och skojat med sina kompisar om jag ville läsa böcker eller talat om att studera. Inte för att vara elak utan för att sådant beteende hade fallit utanför normen. Där hade jag gått omkring och trott att jag var någon. Man skulle veta sin plats.

Socialdemokraterna jobbar målmedvetet med att utplåna skillnader mellan fattig och rik, mellan man och kvinna med ett enda mål – att ge alla friheten att välja sitt liv. Vi ska födas med samma möjligheter. Det kan få en att dra efter andan för att det fortfarande känns så långt borta. Mycket är gjort men målet är inte nått. Jag har i dag mycket att tacka Socialdemokraterna för det de gjort för mig, nu måste arbetet självklart gå vidare. Det ska göras klassresor så det står härliga till!

Vad är självklart för Moderaterna? Otryggare anställningar, låg förmögenhetsskatt och försämrad vuxenutbildning. Och att man ska veta sin plats.