Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klas Nordenström

Klas Nordenström, sedan 15 år bosatt på Staffansgården i Delsbo, blev 64 år och efterlämnar mor Gerd, samt två bröder, Jörgen och Hans, med familjer.

Annons

Klas, "Gnistan" som han kallades av alla som kände honom, var på pappret min farbror. Men i själva verket var han något mycket mer än det släktskapet vi hade. Klas var en underbart härlig kompis, ett busfrö och en förebild.

På många sätt var vi ju lika Klas och jag. Vi föddes in i samma familj, älskade båda glass och sötsaker, och musiken – där svenska klassiker som gärna fick rimma (i Klas fall Johnny Bode och Lasse Stefanz), var helt centrala för oss. Samma buskiga ögonbryn hade vi också brukade Klas lyfta fram så fort han fick chansen.

Men så var vi förstås också olika.

En olikhet som uppstod samma sekund som vi tog våra respektive första andetag, jag cirka 30 år efter honom.

Klas var annorlunda från start – men han var, trots, eller kanske tack vare, sitt handikapp- en outsinlig källa till kärlek, humor, knäppa upptåg och hyss. Olika falla ödets lotter heter det ju – och Klas historia lärde mig, min bror och mina kusiner och som alla hade en nära relation med honom, redan från dag ett att annorlunda inte är farligt. Annorlunda är fantastiskt. "Vet du Johan, att det hade kunnat vara du som föddes med ett handikapp, och jag som gifte mig med din fru Ebba i stället," kunde han säga ibland. Och det hade han ju naturligtvis rätt i. Marginalerna är mycket små i livets lotteri.

Klas bodde sedan 2002 på Camphill Staffansgårdens bygemenskap i Delsbo och arbetade där i snickeriet.

Han bidrog till att Staffansgårdens bilpark kunde uppgraderas och deltog som representant för byborna på nordiska Camphillmöten. Tack vare den fina tillvaron på Staffansgården fick Klas många fantastiska år i kretsen av personer med hjärtat på rätta platsen som förstod hans speciella läggning och uppskattade hans humor. Staffansgården är i sanning unikt.

Minnena med Klas är lika många som de är fina. En av många favoriter är när vi hittade Klas på mitt bröllop i somras, cigg i mungipan och med sitt karaktäristiska luriga leende, sjungandes för en spontant samlad klunga av festklädda och snygga unga kvinnor som samlats runt honom för att få höra några av Svensktoppens allra mest populära klassiker. Den där typen av kvinnor som de allra flesta andra män på festen inte hade vågat gå fram till ni vet. Det lyste om honom!

Nu är han din där uppe i himlen, Johnny Bode, och jag kan se framför mig hur ni sitter på en stubbe någonstans, kanske delar på någon stärkande dryck och sjunger Bordellmammans visor och tittar ned på oss som är kvar här på jorden.

Men för oss som inte fick hänga med upp den här gången så blev livet med ens betydligt gråare, mer tomt och mindre annorlunda.

Johan Nordenström