Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klas-Göran går i pension efter 50 år som deltidsbrandman: " Kamratskapen har varit fantastisk"

På måndag går Klas-Göran Engberg av sitt sista skift på stationen i Jättendal.

Se inslaget här nedan om varför Klas-Göran Engberg blev brandman.

Deltidsstyrkan har samlats på stationen för att äta tårta och prata gamla minnen med Klas-Göran.

– När jag åker på E4:an så kan jag minnas att där gjorde vi det, och där var vi med om det, berättar han.

– Det är tur att jag har haft min fru som har stått ut med att jag har åkt på larm på julafton, nyårsafton och när som helst under dygnet, tillägger Klas-Göran.

Vid sidan av arbetet som deltidsbrandman har Klas-Göran arbetat som bilmekaniker i eget företag.

– Jag har haft ett arbete som har gjort att jag har varit på hemmaplan mycket och då går det att kombinera med att vara deltidare.

Läs också: Friskare brandmän med en ny tvättstuga

Han har arbetat vid flera av de stora larmen i Nordanstig. Han var med vid den stora branden på sågen i Tjärnvik på 80-talet och när flera hus och sjöbodar brann på Rönnskär på 90-talet.

– Jag minns också när ett båtbyggeri brann i Mellanfjärden en nyårsafton. Då var det 30 grader kallt och allting bara frös.

Klas-Göran har arbetat som räddningsledare sedan början av 2000-talet. Som räddningsledare har han haft helhetsansvaret för räddningsstyrkans insats.

– Det svåraste har varit olyckor med barn. Även sjukvårdslarm kan vara tuffa. Man vet inte vad man kommer mötas av när man kommer fram, berättar Klas-Göran.

Läs mer: Så mycket kostade den stora skogsbranden i Hassela.

Även om han går i pension så fortsätter Klas-Göran med sitt bilmekanikerföretag, dessutom är han mjölnare. Han kommer ha att göra ändå, som han säger.

– Men jag kommer åka hit också, jag kommer att sakna det sociala. De kommer säkert ringa när något går sönder med bilarna också, säger Klas-Göran.