Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klartecken för stugor på Hölick

Natura Fritid Sverige AB får rätt att bygga sex stugor på Hölick i nära anslutning till Hölicks naturreservat. Miljödomstolen kör över naturvårdsverket och länsstyrelsen som motsätter sig byggnationerna.

Allmänhetens tillgång till strandområdet kommer att försämras om Natura camping får bygga stugor på en plats som idag används för uppställning av husvagnar. Den bedömningen gör både länsstyrelsen och naturvårdsverket som stoppade det byggnadslov som Hudiksvalls kommuns byggnadsnämnd beviljat för sex stugor.

Natura camping hävdar att investeringen innebär en höjd standard på boendet som besökarna efterfrågar. Investeringen är därför är ett led i att trygga campingens fortsätta verksamhet.

Miljöbalken framhåller att strandområden är särskilt betydelsefulla för friluftslivet och ger därför begränsade möjligheter att upphäva strandskyddet. Det kan vara rimligt att bevilja dispens om det föreligger särskilda skäl.

Miljödomstolen konstaterar att fastigheten bara ligger granne med naturreservatet, som också är ett Natura-2000-området. Det finns inget skäl att tro att byggandet av sex stugor skulle påverka det skyddade naturområdet på ett negativt sätt. Det rörliga friluftslivet får inte sämre tillgång till platsen eftersom det oftast står husvagnar uppställda där. Det finns tillfartsvägar, stolpar för belysning och eluttag på platsen.