Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klartecken för basaren

Kommunstyrelsen beslutade på torsdagen om 250 000 kronor i bidrag till projektet "Bollnäs Bazaar" på gamla SJ-området.

Annons

Som ett Marrakech i miniformat, har initiativtagarna Anna Alverhag och Johanna Syrén beskrivit sina planer på en multikulturell marknadsplats under sex lördagar i sommar.

Planen är att skapa en mötesplats för svenskar och invandrare – med mat, hantverk och musik, där småföretagare, invandrarföreningar, övriga föreningar och privatpersoner ska engageras.

Bakom projektet står den ideella föreningen Lokomotiv, som de båda initiativtagarna startade för ett år sedan – och som bland annat har öppnat fotogalleri i det äldsta lokstallet på SJ-området i centrala Bollnäs. I samma fastighet finns också företaget Återbrukshyttan.

– Naturligtvis har vi förhoppningar om att marknadsplatsen i nästa steg ska leda till eget företagande också, sa kommunalrådet Marie Centerwall (S) vid kommunstyrelsens möte på torsdagen.

De 250 000 kronorna till projektet ska tas från kommunens sociala investeringsfond.

– En mycket god användning av fonden, ansåg Bengt-Olov Renöfält (C).

– Jag tror det här kommer att bli ett riktigt lyft, sa Ingrid Hammarberg (FP) – och partikamraten Peter Nordebo såg det också som ett spännande projekt för besöksnäringen.

Enligt beslutet är det önskvärt "att aktivitet ska hållas" vid minst sex tillfällen.

– För 250 000 kronor borde man få ut lite mer, tyckte Olov Nilsson Sträng (BP) – som gillade idén, men ansåg att kommunen får lite för de satsade pengarna.

Han förutsatte också att kommunens tekniska förvaltning – som är hyresvärd på området – har pengar för att ställa i ordning lokaler för basarverksamheten.