Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klartecken för basaren

Kommunstyrelsen beslutade på torsdagen om 250 000 kronor i bidrag till projektet "Bollnäs Bazaar" på gamla SJ-området.

Som ett Marrakech i miniformat, har initiativtagarna Anna Alverhag och Johanna Syrén beskrivit sina planer på en multikulturell marknadsplats under sex lördagar i sommar.

Planen är att skapa en mötesplats för svenskar och invandrare – med mat, hantverk och musik, där småföretagare, invandrarföreningar, övriga föreningar och privatpersoner ska engageras.

Bakom projektet står den ideella föreningen Lokomotiv, som de båda initiativtagarna startade för ett år sedan – och som bland annat har öppnat fotogalleri i det äldsta lokstallet på SJ-området i centrala Bollnäs. I samma fastighet finns också företaget Återbrukshyttan.

– Naturligtvis har vi förhoppningar om att marknadsplatsen i nästa steg ska leda till eget företagande också, sa kommunalrådet Marie Centerwall (S) vid kommunstyrelsens möte på torsdagen.

De 250 000 kronorna till projektet ska tas från kommunens sociala investeringsfond.

– En mycket god användning av fonden, ansåg Bengt-Olov Renöfält (C).

– Jag tror det här kommer att bli ett riktigt lyft, sa Ingrid Hammarberg (FP) – och partikamraten Peter Nordebo såg det också som ett spännande projekt för besöksnäringen.

Enligt beslutet är det önskvärt "att aktivitet ska hållas" vid minst sex tillfällen.

– För 250 000 kronor borde man få ut lite mer, tyckte Olov Nilsson Sträng (BP) – som gillade idén, men ansåg att kommunen får lite för de satsade pengarna.

Han förutsatte också att kommunens tekniska förvaltning – som är hyresvärd på området – har pengar för att ställa i ordning lokaler för basarverksamheten.