Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med regnbågsmässa under Pride

Söderhamns församling sa nej till att anordna regnbågsmässa i samband med Pridefestvialen.

- Vi har inte speciellt riktade gudstjänster. De vi firar ska vara för hela församlingen, säger kyrkoherde Lars Nilsson.

Det kommer att anordnas en gudstjänst som kallas regnbågsmässa under Söderhamn Pride. Den kommer att äga rum i Vågbrokyrkan och hållas av kyrkoherde Lise-Lott Wikholm.

Det var dock inte helt problemfritt att få till mässan. Arrangören Lennart Westman vände sig först till Lars Nilsson, kyrkoherde vid Söderhamns församling. Men där fick man nej.

Lars Nilsson förklarar att det inte har något att göra med personers sexuella läggning, utan alla är välkomna till kyrkan.

Men just nu jobbar man målmedvetet med att alla ska känna sig välkomna på de gudstjänster som firas, och att då ha en speciellt riktad gudstjänst skulle strida mot det.

- Ett val vi gjort är att inte fira familjegudstjänster, som är en speciellt riktad gudstjänst, säger Lars Nilsson.

När ett arrangemang som Söderhamn Pride anordnas, som ska bidra till ett öppnare och mer tolerant samhälle, kan man inte bjuda på det?

- Det här är ett komplext resonemang. Man kan alltid fråga vad man kan bjuda på och när. I det här sammanhanget så blev det så att vi sa välkommen till söndagens högmässa, men nej till en särskild gudstjänst i kyrkan.

Majsan Keller, även hon Pride-arrangör, säger att det finns en fördom om att Svenska kyrkan inte är öppen för alla. En regnbågsmässa gör att alla kan se att dörren in till kyrkan står öppen för vem som helst.

Målet med regnbågsmässor, och Pridefestivaler i största allmänhet, är att det i framtiden inte ska behövas några, menar hon.

- Egentligen jobbar jag för det. Att inte behöva ha en speciell klubb, ingen speciell pride, ingen speciell gudstjänst. Men nu är det så att vi måste ha det. För alla känner sig inte välkomna.