Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med lokaler till Folkhögskolan i Söderhamn

Folkhögskolefilialen i Söderhamn kommer till hösten att dela lokaler med Kulturskolan i Kulturens Hus. Det blir 70 utbildningsplatse i starten, men målet är att utöka.

Tidigare i vår stod det klart att Region Gävleborg satsar på utbildningar i Söderhamn genom Bollnäs folkhögskola.

Nu är det beslutat att skolan förläggs till Kulturens Hus.

Söderhamns kommun kommer att hyra ut delar av Kulturskolan till verksamheten. Filialen kommer huvudsakligen att ha sina lokaler i entréplanet, men grupprum våningar ovanför kommer också att användas.

Läs även: Rustar människor för arbetslivet

– Det känns otroligt spännande. Vi har pratat om en etablering i många år, och nu blir det äntligen av, säger Bollnäs Folkhögskolas rektor Annica Wallenborg.

Behovet av utbildningsplatser i Söderhamn är stort, enligt henne.

– Många under 25 hoppar av gymnasiet av olika anledningar och det här är ett alternativ till Komvux. Vi gör oss tillgängliga, vi har förstått att avståndet till Bollnäs är ett hinder.

Samarbetet med Söderhamns kommun är bra, tycker Annica Wallenborg.

– Vi hjälper och stöttar varandra med information och bjuder in till träffar, och hjälper ungdomar hitta rätt.

Under ett par månader har folkhögskolan letat lokaler, och det har inte varit en lätt uppgift.

– Det här är ett bra alternativ, även om vi inte hade något att välja på. Nu kan vi samverka med Kulturskolan. De använder i princip lokalerna eftermiddagar och kvällar och vi under dagarna.

Läs också: Gävle konstskola tar plats på Bollnäs folkhögskola med nytt verk

Till en början är det 70 utbildningsplatser, med ett mål att de närmsta åren växa.

Skolan har rekryterat tre lärare och totalt är det sju personer som kommer att jobba med olika kurser i Söderhamn. De tre kurser som erbjuds till hösten är allmän kurs, studiemotiverande folkhögskolekurs och etableringskurs för nyanlända. Men det har hittills varit svårt att hitta kursdeltagare till den allmänna kursen.

– Vi tror att vi är okända, det är få som känner till oss, men nu annonserar vi, säger Annica Wallenborg.

Kurserna finansieras av ett extra statsbidrag från folkbildningsrådet.

Vad händer när pengarna tar slut?

– Det är ett politiskt långsiktigt beslut, regering och riksdag är eniga att vi behövs och det är nog ingen risk att pengarna dras bort vid ett regeringsskifte. Vi måste höja utbildningsnivån och rusta människor att komma närmare arbetslivet, och det gör vi nu, säger Annica Wallenborg.