Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med finansiering till Ljusne

Ett forskningsprojekt vid Cfl väntas ge svar på om Ljusne är en dödsdömd ort eller ett postindustriellt samhälle med framtidshopp. Nu har landstinget skjutit till pengar och i höst påbörjas arbetet.

Annons

Nu är det klart med finansiering för dokumentationen av Ljusne. Under hösten ska ett femtontal invånare få säga sitt om den ort de bor på. Både gammal som ung, nyinflyttad och urinvånare, kommer att intervjuas och porträtteras.

Dokumentationen är en del av Maria Vallströms forskningsprojekt kring postindustriella samhällen i Hälsingland, som hon driver genom forsknings- och utvecklingsavdelningen på Cfl i Söderhamn.

Hennes forskning handlar om hur samhället har förändrats när industrin inte längre är lika närvarande

– Vi vill se hur samhället har hanterat tiden efter storindustrin, säger forskaren och etnologen Maria Vallström.

Delprojektet har beviljats pengar av landstinget Gävleborg. Förhoppningen är att få ytterligare finansiering för att genomföra en utställning och publicera resultatet i bokform.

– Ljusne har byggts upp kring en industri som på senare tid har förändrats. Vi vill göra ett nedslag och se hur det har påverkat samhället och personerna som bor där.

Dokumentationen ska genomföras av fotografen Lennart Engström, som bodde i Ljusne fram till 1975, då han vid 22 års ålder flyttade till Uppsala.