Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för vindkraftverk

I december 2010 fick Vindmark Technologies AB (dåvarande NCAT) bygglov för två vindkraftverk på Fångåsen väster om Arbrå. Två år senare är det nu klart för byggstart – av åtminstone ett av verken.

Annons

När planerna för verken på Fångåsen presenterades, fanns också planer på att de skulle fungera som prototyper för en framtida tillverkningsindustri – eventuellt i Arbrå.

Industriplanerna är fortfarande oklara, men i förra veckan hölls samrådsmöte mellan kommunen och vindkraftsbolaget inför byggstarten.

- Vi har fått de uppgifter vi behöver om kontrollplan och kvalitetsansvarig, säger kommunens bygghandläggare Aurelijus Slezas. Sedan ska vi stämma av om bygget är igång i början av nästa år.

Om det blir ett eller två vindkraftverk, återstår att se, enligt Vindmarks vd Lars Mattila:

- Vi börjar med ett verk på Fångåsen – och kanske blir det två, som vi har bygglov för.

Vindmark Technologies (tidigare NCAT) är ett teknikutvecklingsbolag som har funnits i fem år. Hittills har företaget byggt ett vindkraftverk på Gotland, som är i full drift – med egen konstruktion och teknologi, som också ska användas på Fångåsen i Arbrå.

Är det fortfarande tänkbart med produktion av delar till vindkraftverk i Arbrå?

- Vi tror att en stor del av vindkraftsexpansionen kommer här i närheten och norröver i landet – och vi hoppas kunna etablera oss i trakten. Men vi tittar lite på andra ställen också och det är styrelsen som fattar besluten.

Annons