Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för naturbruksskolor

På fredagseftermiddagen kom besluten från Skolinspektionen om de planerade naturbruksgymnasierna i Arbrå/Vallsta-området: Alla tre friskolorna får starta i mitten av augusti.

Det har varit många turer kring de tre planerade friskolorna med naturbruksutbildning – alla med anknytning till nuvarande naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå, som läggs ner i kommunal regi om ett år.

Alla tre utbildningsföretagen har tidigare fått tillstånd från Skolinspektionen att starta friskolor – men ingen av dem godkändes i första omgången av den obligatoriska etableringskontrollen, som görs före skolstart.

Alla tre skickade in kompletteringar till myndigheten i mitten av juni, men det slutgiltiga uppföljningsbeslutet har dröjt. Först på fredagseftermiddagen – när de antagna eleverna till respektive skola fortfarande inte visste om skolorna fick starta – kom beskedet.

- De påtalade bristerna i verksamheten har avhjälpts och alla tre får starta, säger avdelningschefen Tommy Lagergren på Skolinspektionen.

Beslutet var efterlängtat.

- Jätteroligt, verkligen, säger Erland Hedin som är kontaktperson för Friskolan Nytorp i Arbrå. Vi satt faktiskt och planerade för ett ja på torsdagskvällen – för det är ju bara drygt fem veckor kvar till skolstarten den 12 augusti och vi måste vara förberedda.

Närmast ska den blivande personalen vid friskolan, med nuvarande Nytorpsrektorn Pär Höglund som rektor, kallas till ett möte – och det är mycket som måste ordnas på de veckor som återstår.

- Jättespännande och jätteroligt! Nu har vi att göra – och vet vad vi ska göra till hösten också, säger Birgitta Nordlund som är en av delägarna i Nytorps hästgymnasium. Hästgymnasiet kommer också att finnas i anslutning till Nytorp i Arbrå och får Bollnäsbon Anders Stenquist som rektor.

Hälsinglands naturbruksgymnasium, med Karin Ånöstam som rektor, får sin bas på Bergåkra gård norr om Vallsta – men kommer att hyra undervisningslokaler på Nytorp i Arbrå.

- Nu blir det full aktivitet på Nytorp, med sammanlagt 47 elever – och det känns helt fantastiskt, säger hon. Nu är det bara att köra och alla idéer som vi har planerat för, kan bli verklighet. Och det är många som blir glada nu, när beskeden äntligen kommer.