Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart du skall bli förtroendevald!

Det är mindre än ett år till valet den 19 september 2010. Då man står inför en massa val som medborgare, vilket parti skall man lägga sin röst på, vilken person skall man kryssa på med mera.

Annons

Det viktiga är att man känner att ens röst gör skillnad. För det gör den!

I de politiska partierna pågår för fullt nomineringar till de olika listorna. Lista till riksdag, landsting och till kommun. I de flesta fall och i de flesta partier så nominerar man personer som får en fråga om man vill ställa upp i något av valen eller om man väljer att man inte vill ställa upp. Hur man än gör, så gör man ett val.

Det finns nu en möjlighet för alla att göra skillnad och vitalisera de politiska partierna. Jag hör nämligen till dem som anser att alla partiet i samhället behöver nytt blod. Jag dömer inte bara ut mitt eget centerparti med den meningen utan jag dömer ut hela det politiska etablissemanget från vänster till höger.

Jag är snart 34 år har suttit i Söderhamns kommunfullmäktige sedan 1998, det vill säga i 12 år i valet 2010. Många av de som sitter i bänkarna runt omkring mig har suttit längre. Då skall gudarna veta att jag ibland kan känna mig väldigt gammal i det politiska arbetet. Samma observation gör jag när jag tittar på vilka som var aktiva i landstinget eller vilka som arbetade på riksnivå.

Jag tycker att det är dags för Dig nu. Det är din tur att vara med och dela på ansvaret att bygga det framtida samhället. Vilket parti ligger dig närmast om hjärtat och i tanken, ta kontakt med dem och anmäl ditt intresse. Jag tror och hoppas att alla partiet tar detta som något positivt att Du som medborgare i vårt vackra land vill vara med och dela på ansvaret i förbättringarna av det.

Centerpartiet i Söderhamn och i många andra kommuner i länet har vid ett flertal tillfällen haft något vi kallar för politikerskolor. Vi har haft dessa i form av studiecirklar där vi som förtroendevalda har träffat helt vanliga medborgare och diskuterat demokrati och samhällsfrågor. Detta har varit ett av många sätt som vi kommer att behöva vitalisera demokratin på.

Jag ser mig själv som en ”Vanlig Svensson” som har fått ett förtroende av dels partiet och dels av väljarna i Söderhamn. Jag tycker att det är otroligt roligt att vara förtroendevald och att få vara med och bestämma, ta ansvar och jobba med framtidsfrågor kommunalt i Söderhamn. Jag har även i mitt uppdrag som ordförande i Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden i Söderhamn haft den stora förmånen att träffa otroligt många engagerade medborgare i Söderhamn som har en stark tro på kommunen. På samma sätt som jag tror att det finns på motsvarande sätt i många andra kommuner i länet.

När jag lyssnar runt i det politiska livet, både i mitt partis och i andra partier så är det otroligt många politiker som funderar på att sluta, men det känner att de kan inte för det kommer inga efter dem. Detta skrämmer mig. Vi får då förtroendevalda som sitter kvar, fast det inte vill för att bevara det lokala partiet eller för sin egen bekräftelse. Detta kommer i längden att skada demokratin och urholka systemets trovärdighet.

Så, Du. Det är dags nu att bli förtroendevald. Vänta inte för länge med att höra av dig till det parti som ligger dig närmast, för just nu pågår nomineringar och fastställande av de politiska listorna inför valet 2010.

Magnus Svensson (C)

Söderhamn

Mer läsning

Annons