Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Björnstammen i länet för stor – 50 får skjutas i årets jakt

Förra året genomförde länsstyrelsen i Gävleborg en björnspillningsinventering som visade att strax över 500 björnar rör sig i Gävleborgs län. Det är för många och nu ska betydligt fler fällas än under licensjakten ifjol.

Förra året sköts 31 björnar under licensjakten för att hålla björnstammen i schack. Men nu har länsstyrelsen gjort ett omtag efter att de kommit fram till att björnstammen redan 2012 var större än vad inventeringarna visade då.

Läs mer: Närgången björn dök upp i Ljusneskogen – naturbevakaren: "Försökt få dem söderut"

Nu har länsstyrelsen beslutat att 50 björnar ska få fällas vilket är betydligt fler än under de senaste åren. En sådan stor tilldelning kommer alltså innebära att björnstammen i Gävleborg minskar ifall samtliga tillåtna djur fälls.

Förra året infördes även en områdesindelning när det gäller jakten på björn då länsstyrelsen ville öka den skadeförebyggande effekten som björnjakten innebär.

Det är främst länets östra delar som drabbats av skador på grödor och tamdjur på grund av björn, något som har lett till att tilldelningen har fastställts för respektive område för att öka andelen fällda björnar i just den östra delen.