Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar vänstern av att ta ansvar?

/

Imorgon öppnar vänsterpartiet sin kongress i Gävle. Det kan bli ett spännande slut på en annorlunda vecka för Vänsterpartiets medlemmar.

Annons

Veckan började med att partiledare Lars Ohly glatt uttalade att "det var en uppoffring som inte var så svår att göra" om de budgetkompromissen där stora delar av regeringens jobbskatteavdrag godtas. Med måndagens rödgröna budgetpresentation har Lars Ohly accepterat en historisk skattesänkning.

Även han har insett att det inte är så bra att gå till val på dramatiskt höjda skatter.

Men vad tycker medlemmarna? Vill de verkligen samarbeta om det innebär stora skattesänkningar?

Räcker en utredning om en skatt på "de förmögna" och "förbättringar i välfärden och a-kassan" för att tillfredställa medlemmarna?

Det är inte säkert.

Några kritiska röster har redan höjts.

Redan under tisdagen uttalande sig flera personer, bland annat Aron Etzler, redaktör för tidningen Flamman och den tidigare Europaparlamentarikern Jonas Sjöstedt. De är besvikna för att skatterna inte ska höjas mer om det blir ett maktskifte i höstens val.

Vänsterpartiet har aldrig någonsin tidigare suttit i en regering. Partiet har visserligen under många år hjälpt Göran Perssons regeringar. Men någon politisk makt har de aldrig haft.

Vänsterpartiets medverkan i det rödgröna samarbetet var heller inte självklart. Varken Mona Sahlin eller Maria Wetterstrand ville ha med Lars Ohly

Men andra ville det. Och Lars Ohly kom stärkt ur debatten om ett samlat alternativ på vänstersidan. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Maria Wetterstrands popularitet har stigit enormt, till skillnad från Lars Ohlys.

Kanske är det ett skäl till att skattehöjningarna inte blev större.

Debatten på Vänsterpartiets kongress i Gävle i helgen kommer visa om medlemmarna vill vara med och ta ansvar, eller inte.

Partiet ska under helgen anta en ny valplattform. Möjligheten finns då för partiets högst beslutande organ att låsa fast sin partiledare så att vidare kompromisser kommer att bli svåra.

För det finns fortfarande en hel del frågor som de rödgröna partierna inte har kommit överens om.

Den militära insatsen i Afghanistan är ett exempel. Det är en symbolfråga för Vänsterpartiet. Där kan nog Lars Ohly räkna med ett tydligt förhandlingsmandat att Sverige ska dra bort sina trupper från Afghanistan. Partiet kräver också utträde ur EU.

Ett annat område som är helt odiskuterat i oppositionen är skolpolitiken. Där står partierna långt från varandra. Även migrationsfrågorna och förmögenhetsskatten är olösta. Så nog finns det att göra.

Lars Ohly kommer att få stå till svars för måndagens överenskommelse inför medlemmarna på helgens kongress.

Vänsterpartiets ledning vill vara med, regera och ta ansvar. Men klarar de att få med sig sina medlemmar?

Mer läsning

Annons