Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar Socialdemokratin att mobilisera sina väljare?

/

Väljarkåren är mycket rörlig. Så låter ofta förklaringen till att resultaten i partisympatiundersökningarna varierar. Men det är en sanning med stora modifikationer.

Annons

Det visar sig att den stora majoriteten väljare är trogna samma block som man röstade på i valet 2006. Däremot är flödena inom blocken betydande. De svängningar som opinionsundersökningarna noterar mellan blocken beror i allt väsentligt på skillnader i mobilisering.

Enligt SCB:s undersökning i maj 2010 har det borgerliga partierna sedan valet 2006 netto förlora i storleksordningen 70 000 väljare till Miljöpartiet. Samtidigt har man vunnit ungefär 35 000 väljare från Socialdemokraterna.

Inom blocken är förskjutningarna större. I förra veckan kommenterade jag att Moderaterna vinner väljare från de övriga allianspartierna. Inom det rödgröna blocket är det Miljöpartiet som tar väljare från Socialdemokraterna. Enligt SCB är nettovinsten drygt 100 000 väljare.

Då det gället kampen om regeringsmakten är Moderaternas dominans inom det borgerliga blocket ett större problem än Miljöpartiets framgång bland de rödgröna. De Moderata vinsterna är så stora att Centern och Kristdemokraterna riskerar att falla under fyraprocentspärren.

När tidigare S-väljare går till Miljöpartiet rubbar det inte balansen mellan blocken. Trots detta påverkas humöret negativt inom socialdemokratin. Diskussionen om Mona Sahlins ledarskap får nytt bränsle. Det rödgröna samarbetet bryter dessutom med en partitradition där Socialdemokratin alltid gått till val på sin egen politik. För många aktiva S-väljare ter sig därför kompromisserna med Miljöpartiet som tveksamma.

Därför måste Socialdemokraterna ägna stor kraft åt att mobilisera de egna sympatisörerna och motivera dem att medverka till att det blir en rödgrön valseger. Det är ingen önskesits för ett parti tre månader före valdagen.

De rödgröna glädja sig åt ett mycket starkt stöd från unga väljare och att en majoritet av kvinnorna vill ha ett på regeringstaburetterna. Sex av tio väljare under 30 år uppger att de tänker rösta rödgrönt. Endast en tredjedel av de unga väljarna ger något av de borgerliga partierna sitt stöd.

Jämfört med SCB-undersökningen i maj 2006 ökar de rödgröna sitt stöd utanför storstäderna. I Malmöområdet och i Göteborg noterar SCB inga förskjutningar mellan blocken. Däremot stärker de borgerliga sin ställning i Stockholms stad och Stockholms län.

Det är i de större städerna som Socialdemokraterna förlorar kraftigt till Miljöpartiet. Det är främst unga och välutbildade väljare som upplever att Miljöpartiets framtoning är attraktivare än den Socialdemokratiska. En rimlig förklaring är att det rör sig om väljargrupper där den politiska konflikten mellan höger och vänster inte känns lika viktig som miljö- och livsstilsfrågorna.

Många har hävdat att valet avgörs i storstadsområdena. Slutsatsen av SCB-undersökningen blir snarare att det blir de blockens förmåga att mobilisera som avgör vilken sida som ska få majoritet. Då är naturligtvis storstadsområdena viktiga. Men i en på förhand oviss tvekamp kan varje röst visa sig bli den avgörande. Oavsett om den vinns i Söderhamn eller i Stockholm.

Sören Thunell

Fd chefredaktör (s), Kolsva

Mer läsning

Annons