Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klara Hammarström och Josephine Verdruye klarade kval för svår hoppning

Två unga hoppryttare från Hälsingland har satt sina första kval för svår hoppning.
Det är dels Klara Hammarström, 16, från Mitt Hjärta Hästsportförening och dels 24-åringen Josephine Verdruye, Söderhamnsortens Ryttarförening.

Klara gjorde tidigt klart att det är en plats på junior-EM som gäller och tillbringar mycket av sin tid i Tyskland hos Holger Hetzel.

Hur kommer det sig att du hamnade just i Tyskland och hos Hetzel?

– Vi har letat hopphästar i stort sett hela Europa och hittade till slut en hos just Holger. Det blev bestämt att vi skulle åka dit och träna för att han kunde hästen och på den vägen är det. Jag har nu fyra ganska nya hästar här nere, säger Klara Hammarström.

Hur trivs du, och är träningen annorlunda än i Sverige?

– Jag älskar det. Det är så roligt och jag lär mig så mycket hela tiden. Det tyska systemet passar mig perfekt. Vi jobbar hela tiden med mina svagheter, säger Klara Hammarström och fortsätter:

– Min styrka har alltid varit att jag har lätt att hitta distanser, men jag har missat i min grundridning. Här är det minutiöst, hur jag tar mig till hinder, över, hur jag landar, allt. Jag får hjälp på tävling, hjälp med att planera, gå banan och på framridningen och jag har mina egna hästskötare på plats, säger Klara Hammarström.

Nu när du varit ute och gjort några internationella starter och ridit din första felfria 140 och känt lite på "hetluften". Tror du fortfarande att du rider EM i år?

– Det vore en dröm om det händer i år, men nästa år är jag absolut där, säger Klara Hammarström.

Josephine Verdruye satte sitt första svår klasskval redan på andra försöket, en felfri runda på Gestrikes nationella tävlingar förra helgen, som räckte till en tredje plats i klassen. Men Josephine fundera inte på att rida svår klass än.

– Nej, även om jag skulle få ett till kval är vi inte klara för 150 hoppning. Jag har ju än så länge bara Macabea på den här nivån och 140 är dessutom en ganska ny klass för oss båda, säger Josephine Verdruye.

Kan du berätta lite om din häst?

– Macabea har jag haft sedan hon var fem år, hon är nio nu. Hon var väldigt lovande som unghäst, men hade som en mental svacka när hon var sju år, säger Josephine Verdruye.

Vad berodde det på, och hur har du kommit vidare med henne?

– Det tar tid att lära känna en ny häst. Jag la mycket fokus på att trimma och få henne lydig, men lite av livsandan försvann. Nu rider jag väldigt varierat, klart jag trimmar och hon ska lyssna, men jag måste hålla henne glad och fysiskt stark, det är det viktigaste. Gör hon jobbet med glädje så får jag så mycket tillbaka, hon lägger bara in en extraväxel och kämpar med mig.