Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kläppa - förr och nu

Bernt Legeryd, före detta Ljusdalsbo numera bosatt i Söderhamn, har skickat in bilder från 1950-talets Ljusdal.

Bernt växte upp i Slotte, där föräldrarna, Doris och Hans Legeryd, under flera år drev Kläppakiosken. Det är bilder från kiosken som Bernt skickat in till redaktionen.

Jag var själv en av dem som flitigt besökte kiosken vid den där tiden. Ivrigt väntade jag varje vecka på att tidningen Rekordmagasinet eller 25-öres seriehäftena med kapten Miki och Prärie skulle komma. Alfa-tabletterna med idolporträtt från idrottens värld liksom tioöres sportkola med sin blandning av grädd- och hallonkola var något jag också såg fram emot.

Som synes på bilderna var bebyggelsen gles kring Kläppakorset, där vägarna till Hudiksvall och Hybo skiljdes. I dag har Hudiksvallsvägen en helt annan sträckning än då, medan Hybovägen i stort har samma sträckning.

Området från Konsumbutiken och vidare upp mot Kläppa utgjordes då av jordbruksmark. Konsumbutiken på bilden är i dag ersatt med hotell och Pens matsalar och den gamla bondgården nedanför Kläppa skola, mitt livs första läroanstalt, har för länge sedan försvunnit och ersatts med en kontors- och affärsfastighet, Lamellen.

Kiosken har också den för länge sedan försvunnit. Den ersattes senare av kiosk- och gatukök på Hotellgatan. Och i området kring den gamla kiosken har det senare byggts bensinstation, verkstad och butikslokaler.

Är det någon bland läsarna som har gamla bilder från västra Hälsingland som ni vill förmedla till våra läsare så kan ni mejla dessa till antingen lasse.sundberg@ljp.se eller foto@ljp.se. Ni kan också skicka in dem till Ljusdals-Posten, redaktionen, Box 707, 827 25 Ljusdal.

Text: Lasse Sundberg, foto: Privat