Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klångsta bygdegård rustas upp

Föreningen rustar för fest.

Efter flera års uppehåll kan det bli julgransplundring i Klångsta bygdegård, när trettondedagen kommer nästa år. Bygdegårdsföreningen har gjort stora insatser som öppnar för en nytändning.

Den senaste renoveringen ligger nästan 40 år bakåt i tiden, närmare bestämt 1976. Fastigheten är en tvåvånings timmerbyggnad som föreningen har haft i sin ägo sedan 1930-talet, och den har under åren blivit en samlingspunkt i bygden.

Samtidigt har den undan för undan blivit ganska medfaren. Två stora problem har satt stopp för utvecklingen: uppvärmningen med direktverkande el och det faktum att det har regnat in genom taket.

Vid något tillfälle, minns föreningens ordförande Lotta Groth, har man dansat mellan utställda vattenhinkar efter den lokala revyföreställningen.

– Men nu har vi fått ett nytt och fint tak. Vi funderade om vi skulle ha tegel eller plåt, men det är ett gammalt hus som har haft tegeltak förr, så nu valde vi tegel igen, säger Lotta Groth.

Det har gått snart ett år sedan föreningen skickade sin ansökan om kommunalt stöd, och kommunen har beviljat 420 000 kronor som bidrag i en renoveringsbudget på 1,4 miljoner kronor.

Omläggningen av taket och byte av ett tiotal fönster drar den största kostnaden, och bytet från direktel till jordvärme kommer näst i storleksordning. Det ligger 2 gånger 700 meter värmeslinga i marken utanför, och den nya vattenburna värmen cirkulerar mellan 38 element.

En del målningsarbeten återstår, lite uppdateringen av elinstallationerna och en mindre summa går till nya inventarier och handikappanpassning. Nu ser Lotta Groth en möjlighet att kunna bjuda in till julgransplundring.

– Den har vi fått ställa in de senaste åren. Under vintrarna har vi stängt ned fastigheten helt, tappat ur vattenledningarna och stängt av värmen. Det har varit dyrt att värma upp för julgransplundringen, och när vi har kört värmen har säkringarna gått och det har varit krångligt. Men nu hoppas vi att vi ska kunna börja på nytt.

Och sedan gäller det att räkna hem lite pengar till driftskostnaden. Bygdegårdsföreningen ska dra i gång en marknadsföringskampanj, och tala om att nu är det nytt och fräscht, och tidigare verksamheter som har legat nere eller gått på sparlåga ska komma i gång igen.

– Vi har ju till exempel vårträffen i maj, där överskottet har gått till föreningen. Förr har vi haft årets första spelmansstämma, i februari, men den har vi inte kunnat ha på flera år för uppvärmningens skull. Den hoppas vi kunna ta upp. Med den nya värmen ska vi kunna ha uppvärmt året om, och då kan det bli en del hyresintäkter, säger Lotta Groth.