Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klamydia är vanligast i Hudik

I Hudiksvall smittas i snitt någon varje dag av könssjukdomen klamydia. I förhållande till folkmängden är smittan mest utbredd i Hudiksvall.

Annons

Könssjukdomen klamydia fortsätter att sprida sig bland unga svenskar, trots all information och alla kampanjer om säker sex. Sett i relation till folkmängden är smittan värst utbredd i Gävleborgs län. Och allra värst drabbat är Hudiksvall.

är en intressant upptäckt. Sedan är det frågan om det är tillräckligt stora siffror för att statstiken ska bli tillförlitlig, men det är i alla fall tillräckligt intressant för att jag ska lämna siffrorna vidare till verksamhetschefen, säger Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Under 2008 upptäcktes 1 990 fall av klamydia i Gävleborgs län. För att siffrorna ska kunna jämföras mellan olika län med skillnader i folkmängd brukar siffrorna presenteras i antal fall per 100 000 invånare. För Gävleborg skulle detta betyda att 721 av 100 000 personer smittades under året. En siffra som ska jämföras med riksgenomsnittet på 454 fall per 100 000 invånare. I Hudiksvall fick motsvarande 875 av 100 000 klamydiainfektionen.

I snitt smittades en om dagen av klamydia i Hudiksvall under 2008. Under årets första fyra månader konstaterades 89 fall av klamydia i Hudiksvall.

– Gävleborg har haft den högsta siffran i många år, och förra året hade vi nästan dubbelt så många anmälningar här jämfört med riksgenomsnittet. Det finns en skillnad mellan Hudiksvall och andra orter. Men vad den skillnaden beror på kan jag inte säga något om, säger Signar Mäkitalo.