Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kläderna gör jobbet

Kläder har länge varit ett sätt för människor att visa vem man är. Men på vissa arbetsplatser är det väldigt noga med hur de anställda klär sig. De måste bära uniform eller rätta sig efter vissa klädkoder.

Att kliva in i sin yrkesroll handlar för många om att vara trevlig, sakkunnig och utåtriktad. Är du ofta i kontakt med kunder gäller det att se representativ ut. Att vara hel och ren räcker sällan i dag. Du måste representera det företag du jobbar för och leva upp till deras image.

– Vi har alltid på oss kläder från butiken, men eftersom jag jobbar i en butik där jag tycker om kläderna så är det inget problem, säger Evelina Ladänges, butiksbiträde på Boutique Så fin i Bollnäs.

Hon berättar att man fungerar lite som en levande skyltdocka och att responsen från kunderna är väldigt positiv.

– De frågar ofta efter de kläder jag har på mig i butiken, vilket är jättebra för försäljningen, säger Evelina.

Bortsett från det faktum att man ska visa upp ett snyggt yttre inför kunderna så fyller uniformer och klädkoder en praktisk funktion.

Cecilia Janusiewicz arbetar på Nya konditoriet i Bollnäs och tycker att hennes arbetskläder är väldigt praktiska.

– Kunderna ser ju på en gång vem de ska vända sig till för att få hjälp. Dessutom är det viktigt att man har passande kläder av rent hygieniska skäl.

Polisyrket är en symbol för rättstryggheten och att upprätthålla den är en viktig uppgift. Deras uniformer gör att de blir igenkända av allmänheten. Därför fyller kläderna en väldigt viktig funktion. Brandmän, väktare och ambulanspersonal är exempel på andra yrken där uniformen har en stor betydelse.

Helena Sundberg, närpolischef i Bollnäs och Ovanåker tycker att sin uniform är väl anpassad till de arbetsuppgifter hon har som polis.

– När jag tar på mig min polisuniform tar jag också på mig en hel del lagar och normer. Med mina arbetskläder kliver jag helt in i min yrkesroll.

Hon berättar att det har skett en viss attitydförändring gentemot poliser från allmänhetens sida. Det var annorlunda för 10-15 år sedan tycker hon.

– Jag tror många blir skrämda när de ser vår uniform. Men vi är ju där för att hjälpa till och få människor att känna sig trygga, säger hon.

När det kommer till serviceinriktade yrken är kundens första intryck ofta avgörande. På Grand Hotell i Bollnäs råder tydliga regler för hur de anställda ska se ut.

– Männen bär mörka byxor och kavaj. Som kvinna måste du ha mörka byxor, blus och gärna uppsatt hår, säger Hotellchefen Peter Sundqvist och fortsätter:

– Det är väldigt viktigt att vi ser fräscha ut. Då får man också en ökad respekt av kunderna.