Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kläder som uniform

/
  • Järvsöbruden var smyckad med dåtidens grannlåt. Ida Björs har lämnat kvar synålen med grön tråd på sin brudklänning sedan hon sytt dit en sliten dalahäst, plastblommor, pärlbroderier, gradbeteckningar och en medalj.
  • Ida Björs har starka band till Hälsingland, som det står på förklädsbandet. Där kan man även läsa en annan rad i Lill-Babs låt, Hem, hem till lilla Jarse.
  • Klänningsväskan har Ida Björs förstorat till förkläde i dräkten som även har drag från Spanien.
  • Ett hårdrocksband med dödskallar bland blomsterlapparna i brudklänningen.
  • Söndasättermiddagsgåborst heter Ida Björs utställning, som nu visas på Edsbyns bibliotek.
  • Ett brinnande, blödande hjärta från Hälsingland. Detalj ur förkläde av Ida Björs.

Kanske måste man lämna hembygden för att få tillräcklig distans och längtan. Ida Björs klädde upp fyra skyltdockor i nutida kläder med tydliga band till Järvsödräkten. Det blev också en bild av henne själv. Sedan i lördags finns Järvsöbördiga Ida Björs utställning Söndasättermiddagsgåborst på Edsbyns museum och blir där månaden ut.

Annons

Det är precis ett år sedan de fyra skyltdockorna stod i Handarbetets Vänners utställningsfönster i Stockholm. Sedan dess har de visat bland annat på Vävdagarna i Forsa i våras.

Ida Björs är illustratör och konstnär, bosatt i Farsta. När jag detaljstuderar hennes fyra kreationer ser jag naturligtvis fyra olika sätt att föra den gamla dräkttraditionen vidare till dagens mode.

Men jag tycker mig också se Ida Björs eget sätt att förhålla sig till sin uppväxt i Hälsingland, hon föddes i Järvsö för 37 år sedan.

Hur hanterar vi allt detta; rötterna, bakgrunden och den tid och värld vi lever i nu?

Få landskap har så många olika folkdräkter som Hälsingland. Gemensamt för dem är väl att visa stoltheten, rikedomen, traditionen, tillhörigheten och skickligheten.

Ida Björs utgår från allt detta, men plockar upp och stuvar om helt respektlöst. I stället för gedigna vävar enligt bestämda mönster går hon på second handaffärer och plockar t-tröjor, krimskrams, leksaker, gamla militärkläder, prydnadsband, ja, vad hon behöver för att skapa uttrycket.

Brudklänningen sitter på en skyltdocka från tidigt 1900-tal, gjord i papp med tygklädsel i rödorange.

Den är stolt, för att inte säga kaxig, och utstrålar en tydlig sexighet i sin korta kjol i lapptäcksteknik av gamla tyger med blommor på. Men oj, det är ett hårdrocksband av dödskallar i återkommande svart/vita rutor! Och nu hör jag, deras våldsamma musik överröstar blommornas prassel från alla vackra tyglappar.

Förklädet Söndasättermiddagsgåborst har många rottrådar till Järvsödräkten. De strama linjerna har ersatts av streck liknande jeanssömmar. De går rakt och fint, som vägmarkeringar, men så delar de sig och blir rottrådar, eller linjer mellan personerna i ett släktträd.

Förklädsbandet slutar som sig bör med en röd tofs. Den ena ligger nere vid golvet och den andra hänger uppe i taket, för att ytterligare poängtera sammanhangen.

Järvsödräktens yllekjol är goffererad, den ska ha två millimeter breda veck i midjan. Ida Björs kjol är av en svart t-tröja med en seriestrip av Olle Ångest över höger skinka. "Jag har ångest", säger den ena figuren. "Lycka till", säger den andra.

Så är det. Man måste hantera sin livsångest. Frågan är om banden bakåt och uppåt är till någon hjälp?

De två övriga dräkterna har visserligen band till Järvsö, men också till Spanien och Asien, kanske svenskarnas älskade Thailand.

Den strama, svarta, har en jacka av halvblankt skinn. Förklädet är Järvsödräktens kjolväska i jätteformat. Ylleapplikationerna visar ett blödande, och brinnande, hjärta i en skog. Hjärtat är naturligtvis Idas, även om hon märk det med IAD.

Den asiatiskinspirerande dräkten med vaddstickad cerisfärgad kjol bär också hennes initialer. I korsstygn har hon broderat IB mitt fram på det tunna, vita linnet, klippt ur en t-tröja. Den vida kjolen är prydd med broderade blommor. Men i ett av vecken döljer sig en vit skinndödskalle. Kanske tsunamin, eller döden, som faktiskt lurar oss när vi minst anar.

Flera av dräkterna bär militära detaljer, som knappar eller gradbeteckningar. Visst, liksom sockendräkterna var en slags uniform är våra kläder det också. Med dem döljer vi, eller framhäver, våra jag.

Mer läsning

Annons