Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell tycker inte att vindkraften behövs

/

Kjell Söderlund, Bollnäs, är en pensionerad affärsman som engagerar sig i det han betraktar som världens snabbast växande industri, besöksnäringen. Han vill också se en sund och miljövänlig samhällsutveckling och tycker att utbyggnad av vindkraft i Hälsingland förstör för besöksnäringen. Enligt Kjell behövs dessutom inte vindkraft som energikälla.

Annons

Här svarar Kjell Söderlund på några av vindkraftsförespråkaren Ingvar Perssons argument mot vindkraft:

1. Vindkraft är förnyelsebar. Endast sol, vind, vatten och det som den gröna näringen ger är långsiktigt hållbara energikällor.

Det här kan man hålla med om, men Sverige har inte ökat elförbrukning på tjugo år, vi har stort överskott nu och prognoserna säger ännu större överskott fram till år 2030. Vi behöver inte vindkraften i Sverige. Vi ska satsa dessa miljarder på forskning för att fasa ut kärnkraften och spara på el.

2. Vindkraft är miljövänlig och förorenar inte.

I vindkraftverken finns det metaller som orsakar lika stora miljöproblem som uran. I påståendet tar man heller inte med de ingrepp och skador som görs i landskapet under själva byggnationen och långsiktigt skadar besöksnäringen. Djur och natur kan inte själva föra sin talan och de skador som blir vid den planerade utbyggnaden är helt fel att förorsaka när vi ändå inte behöver vindkraft i vår elbalans.

3. Vindkraft skapar arbetstillfällen, både kortsiktigt och långsiktigt.

När det gäller de kortsiktiga arbetstillfällena, under själva byggtiden, kommer de i stor utsträckning att hamna hos människor av annan nationalitet. Av den anledningen resulterar de heller inte i vare sig arbetstillfällen eller skatteintäkter i Sverige. När det gäller de långsiktiga jobben är de få och betydligt färre än de jobb som redan i dag sysselsätter människor inom besöksnäringen i de hotade områdena. Jobben som försvinner på grund av utbyggnad kommer att vara fler än de som skapas. Framtida besöksnäring skadas och – eller – omöjliggörs helt.

Mer läsning

Annons