Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kiruna-vändning" krävs i returen

Gustavsberg har en öppen dörr att sparka in för att nå nästa kvalsteg till division 1. Kanske kan det bli Alftas räddning?

– Det känns surt nu, men förra året hade vi nio bollars ledning inför returen, och tappade det. Så det går att vända, säger Mathilda Larsson efter svidande 19–29 i Bollnäs sporthall.

Alfta fick en usel start på kvalet till division 1. För att vända det här dubbelmötet krävs ett mindre mirakel. Ungefär ett sådant som Kiruna presterade mot just Alfta förra säsongen.

Det var då Alfta "bara" skulle åka norrut och säkra hem ett bra resultat sedan man vunnit med 29–20 på hemmaplan. I stället föll laget med 19–29 och missade division 1.

– Nu vet vi hur de spelar och vilka som är deras spelmotorer. Har vi bara koll på dem och spelar mer för varandra i försvaret så är inte det här omöjligt, säger Mathilda Larsson.

På förhand så visste Alftaspelarna att de skulle möta att tungt lag med ett bra uppställt spel. Därför så blev man tagna på sängen då Gustavsberg även visade upp ett vasst omställningsspel.

– Vi är inte vana vid så snabba lag från serien. I division 2 brukar det ju vara vi som kontrar sönder våra motståndare. De hade också bra kantspel vilket vi inte heller är vana vid, säger Mathilda Larsson, som var den i Alfta som levererade bäst, både framåt och i försvarsspelet.

– Jag tappade lite ork, men överlag så är jag nöjd. Hoppas bara att jag slipper bli punktad i returen, då känns det bara onödigt att vara på banan.

I söndagens match så var det först i slutet som Gustavsberg plockade bort henne från spelet, men då hade Mathilda redan gjort sex mål framåt. Och liksom hennes mål så kom de flesta från central position.

Ett fysiskt starkt och storväxt Gustavsberg stängde effektivt sina egna kanter och Alftas kontringsspel var i det närmaste obefintligt.

– Våra kontringar och vårt kantspel fungerade inte alls, och vi tog alldeles för snabba avslut. Vi stressade upp oss i onödan, säger Mathilda Larsson.

Efter en darrig inledning på matchen tog Alfta timeout efter en kvarts spel, vid ställningen 5–9. Efter den blev det bättre skärpa och laget arbetad sig upp till 11–13 i halvtid.

Men i andra så öppnade Alfta svagt igen och Gustavsberg gick upp till 18–13 efter åtta minuters spel, då tog Alfta sin andra timeout. Den gav ett par snabba reduceringar genom Moa Alexsson, men sedan så växlade gästerna upp – och rann ifrån till tunga 29–19.

– Det känns tungt nu, men vi ska försöka vända det här. Kiruna gjorde ju det mot oss, säger Mathilda Larsson.