Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinesisk barnpolitik i Mo Yans nya skröna

Yngel är titeln på den kinesiske nobelpristagaren Mo Yans senaste roman. En mustig och målande skröna från författarens litterära universum, Gaomi socken i nordöstra Kina.

BOKEN

Mo Yan

Yngel

Översättning: Anna Gustafsson Chen

Bokförlaget Tranan

Den kinesiska historien fungerar som kuliss. Romanen är skriven i brevform. Pseudonymen Grodynglet, egentligen Foten Wang, skriver till en gammal lärare om sin faster Hjärtat Wang, en kvinnoläkare och barnmorska, som ägnat hela sitt liv åt att förlösa barn.

Hjärtat Wang är först en hjälte eller ängel som förvisar jordemödrarna och deras vidskepliga metoder från byarna och vinner bybefolkningens förtroende genom att utföra ett par svåra förlossningar och till och med förlösa en kalv.

Men så inträffar kulturrevolutionen och Hjärtat Wang anklagas för spioneri, eftersom hennes fästman, en pilot, deserterat och flytt till Taiwan. Hon betraktas nu som landsförrädare och blir hårt ansatt och förnedrad av rödgardisterna. Men hon är styvsint och låter sig inte knäckas och då kulturrevolutionen klingat av får hon upprättelse och engagerar sig helhjärtat i partiets barnbegränsningspolitik. Hon möter starkt motstånd, för att inte säga hat, men hon är obrottsligt lojal mot partiet och viker inte en tum från den inslagna vägen. Från att ha setts som en hjälte framstår hon nu som en demon.

Det blir en våldsam konfrontation mellan de nya propåerna och de gamla traditionerna. Och det går grymt och våldsamt till då den nya politiken ska knäsättas. Människorna försöker på olika sätt komma runt de nya barnbegränsningsreglerna. De som har pengar, som partitjänstemän och företagare, köper sig fria eller skaffar sig älskarinnor. Och en skrupulös skolkamrat till Ynglet grundar en farm med oxgrodor, bakom vars fasad han låter kvinnor insemineras för att kringgå reglerna.

Yngel är en roman som visar vad den nya ettbarnspolitiken i Kina lett till. Det är en omskakande, gripande och tragisk roman tecknad med svart humor. Romanen avslutas med en pjäs, där författaren vridit upp konflikten ytterligare ett steg och låter striden handla om en kraftmätning om ett enskilt barn, en pjäs som starkt kan påminna om Brechts Kritcirkeln.