Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kina i Podd72: "Utvecklingen är inte ödesbestämd"

– Det är sent, men inte för sent att prata om Kina. Än är det vi inte för sent på bollen, vilket skulle innebära att vi kan lägga oss platt och att Kina kommer att styra i alla viktiga område, säger forskningsledaren Jerker Hellström på FOI.

De kinesiska ambitionerna att dominera världen går att stoppa. Men det krävs både medvetenhet och ett helhetstänk som saknas i Sverige i dag. Det menar två Kina-experter ledarsidan pratat med Podd72 (samtalet går att lyssna på hos  iTunes, Acast och Spotify!)

– Kinas narrativbyggande mot omvärlden är att Kinas framväxt är ostoppbar, att vi inget kan göra något åt det, och försöker vi göra något är det livsfarligt eftersom Kina är oförstörbart. Samtidigt är Kina fredligt och välvilligt mot alla som accepterar det som Kina vill, säger journalisten Ola Wong.

Det är under Folk och Försvars Rikskonferens som Wong och Hellström samtalar i MittMedias Podd72 om ett Kina som anser sig ha arktiska intressen och satt sin relation till Sverige på spel genom kidnappningen av den svenske medborgaren Gui Minhai. Kinesiska företag beskrivs i väst som ett växande säkerhetshot samtidigt som den kinesiska staten siktar på världsherravälde 2049.

Nyckeln att förstå Kina ligger i att faktiskt lyssna på vad Kina säger själv. Inte när ledaren Xi Jinping är i Davos, utan att titta på vad regimen säger inåt.

En omsvängning kom 2017 då den gamla, mer lågmälda kinesiska epoken gick i graven till förmån för ”eran för Xi Jinpings tänkande” som sträcker sig till Folkrepublikens hundraårsfirande 2049.

– Det är ny totalitär version av kommunistpartiet som vill utstråla självförtroende. Jag var där under Folkkongressen 2017 när Xi Jinping höll sitt stora tal och vi journalister satt under banderoller ”Leve det stora, ärorika och alltid korrekta Kommunistpartiet”. Det ska vara ett folk, ett parti och en stark ledare som strävar som en organism mot den stora nationella återfödelsen, säger Ola Wong.

Orden ger associationer till en viss europeisk ledare på 30-talet. Något som knappast kinesiska kommunistpartiet tänkt sig. När jag påpekar liknelsen konstaterar Wong dubbla meningar.

– Ordet nation kan även översättas till ras. Lika korrekt översättning av den här målsättningen är den kinesiska rasens återfödelse.

Kina anser sig, likt Ryssland, ha legitima säkerhetsanspråk där det finns kineser. Var de kinesiska säkerhetsintressena finns definieras inte närmare. Men med baser som i Djibouti och intressen i Arktis sträcker sig intressena långt utanför de områden som landet gör anspråk på; som demokratin Taiwan, Sydkinesiska sjön och områden i Tibet och Kashmir.

– Folkets Befrielsearmé har ett uppdrag att säkra Kinas intressen oavsett var dom är, påpekar Jerker Hellström.

Likheterna med Ryssland finns också i att Kina vill rita om internationella regelsystemet och att uppvaknande i väst sker sent, men först efter en naiv period där man trott att landet ska bli som oss. Förhoppningens makt och tendensen att inte se helheten är orsaker bakom sen västlig reaktion. Landsspecifik kunskap måste också kombineras med faktakunskaper, som i teknikutvecklingen, för Sverige ska kunna hantera KIna. Bristen på helhet skadar svenska intressen.

– Problemet är att det finns ett stuprörstänk där säkerhetsaspekterna sitter i ett rum och handelsfrämjandet i ett annat, säger Jerker Hellström.

Hela samtalet finns i Podd72, och går att lyssna på hos  iTunes, Acast och Spotify!