Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kilometerskatt oroar Bergmans Pepparkakor

Den rödgröna oppositionens förslag om en ny kilometerskatt på tung lastbilstrafik oroar företagare som är beroende av lastbilstransporter. Inte minst Ove Jonsson på Bergmans Pepparkakor i Ljusdal.
– Det känns som att de inte ser helheten, säger Jonsson.

En förutsättning för att Ove Jonssons verksamhet Bergmans Pepparkakor ska fungera är att det finns lastbilstransporter att tillgå. Företaget tillverkar över två miljoner småkakor om dagen, dessa transporteras därefter ut till dagligvaruhandel över hela Sverige.

– Vi fyller åtta tradare om dagen, de går sedan ut över hela Sverige, säger Ove Jonsson.

Oppositionen, det vill säga Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lämnade tidigare i vår ett förslag på ett återinförande av kilometerskatten på tung lastbilstrafik. Oppositionen vill satsa 207 miljarder kronor på både nya järnvägsprojekt, och underhåll av gamla. För att en satsning av dess like ska bli möjlig att genomföra måste oppositionen låna totalt 54 miljarder kronor. En eventuell kilometerskatt skulle då täcka amorteringar och räntan på lånet.

– Men det känns som att det inte är genomtänkt, som att de rycker i lösa ändar och inte ser hur det hela påverkar helheten, säger Ove Jonsson.

Siffran som gjorts känd är 1,40 kronor per körd kilometer med tung lastbil, det vill säga en lastbil vars totalvikt överstiger 3,5 ton.