Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Killkalas med få undantag

45 män är bokade till Hudikkalaset i år, men bara tre kvinnor. Tråkigt, tycker både kritiker och arrangörer.

18 akter är bokade till Hudikkalaset i år. Genremässigt rör sig artisterna hela vägen från hårdrock till rockabilly och hiphop, men könsmässigt är det mer homogent. Räknar man alla bandmedlemmar och soloartister är det 45 män och tre kvinnor som kommer att underhålla publiken.

– Det är väldigt dålig statistik, säger Kristina Wicksell från Ilsbo. Hon jobbar för organisationen Jämställd festival som vill se en jämnare könsfördelning på landets musikfester.

– Vi har en manlig dominans i hela musikbranschen. På de tio största festivalerna var 79 procent av akterna manliga 2012, och bara 12 procent av bokarna i år är kvinnor. Vi har en tradition där män bokar andra män. Då blir det också färre kvinnliga förebilder och färre tjejer som börjar med musik. Det behöver inte vara fifty-fifty men någonstans måste man bryta det här.

Erik Ohlsson, artistansvarig på Hudikkalaset, håller med om att den manliga dominansen är ett problem. Men han understryker att Hudikkalaset alla tidigare år haft kvinnliga artister som dragplåster.

– Generellt bokar jag nästan hellre tjejer, de sticker ut eftersom det finns färre av dem. Men i år har vi haft jätteproblem att hitta tjejer. Jag skulle jättegärna ha haft Veronica Maggio till exempel, men det gick inte.

Ohlsson menar också att problemet kan lyftas ett steg. Skiv- och bokningsbolagen presenterar inte ett jämställt utbud, vilket gör det svårare för arrangörer.

– Jag vill inte på något sätt avskriva problemet, men vi kan inte jobba med kvotering heller. Vi måste se till vad som funkar. Det är stora pengar och blir det fel kan det drabba oss hårt.

Men Kristina Wicksell tycker inte att kvoteringsoviljan håller som argument.

– Att det är så här ojämställt visar att man inte går efter kvalitet utan att det sker en omedveten manlig kvotering. Om man inte menar att kvinnor är så mycket sämre på att spela, men det tror jag inte att de tycker.

Jämställd festival har tillsammans med organisationen Rättviseförmedlingen satt ihop listor med kvinnliga artister för att göra det lättare för arrangörer att boka mer jämställt. Här intill ger hon tre råd, och Erik Ohlsson tror att de kan vara användbara.

– Absolut, alla tips är välkomna. Det bästa Jämställd festival gör är att väcka frågan. För några år sedan hade jag inte ens tänkt på att det var ett problem.

Fotnot: Flera artister kommer även att uppträda i musiktävlingar under arrangemanget, men har inte räknats in eftersom de inte är specifikt bokade.