Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Killar jobbade av förstört fritidshus

De fem killarna tog sig in i fritidshuset och förstörde. Sedan gjorde de upp med ägaren och jobbade av skulden.

Det var för en månad sedan som de fem unga männens grillkväll spårade ur. De tog sig in i ett fritidshus i Sunnanbäck, Forsa, drack alkohol och började förstöra. En person som kom förbi morgonen därpå såg ett krossat fönster, trasiga möbler och en eka som skvalpade ute i vattnet. Täcken, madrasser och burkar låg utanför stugan, där killarna blivit kvar över natten.

Mannen slog larm till husägaren, kommunpolitikern Sven Bergström (C), som genast åkte till platsen med sin son.

– De blev tagna på bar gärning, säger Sven Bergström.

Polisen kom och förhörde de fem killarna som är mellan 18 och 20 år. I många liknande fall slutar det med att den drabbade skickar in ett krav på skadestånd mot den som begått brottet. Men här ville de unga männen jobba för att återställa det de förstört. Så blev det.

Killarna har målat stugan, putsat fönster och låtit laga det trasiga fönstret.

Tidningen har pratat med en av killarna:

– Det var inte meningen att vi skulle förstöra något. Dagen efter tänkte jag: "vad har vi gjort?" Jag känner fortfarande att jag ångrar det, men nu har vi gjort det bästa av situationen. Det kändes respektfullt att komma överens med honom.

Själva rättsprocessen är dock inte klar. Framöver väntar en rättegång om händelsen. Åklagaren har väckt åtal om hemfridsbrott, egenmäktigt förfarande och skadegörelse.