Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kilafors Värmeverk behöver ny panna

Kommunägda Bollnäs Energi AB vill investera i en ny värmepanna för att bygga ut fjärrvärmeanläggningen i Kilafors. Kommunstyrelsen har ställt sig bakom förslaget om högst 20 miljoner kronor i kommunal borgen till investeringen.

Den biobränslepanna på Kilafors Värmevärk som försörjer ELE Trävaru AB och Kilafors tätort med fjärrvärme börjar bli för liten och till åren. Bollnäs Energi vill därför komplettera med en ny panna, som i princip skulle fördubbla kapaciteten i biobränslecentralen.

- Det är för att vi ska klara toppeffekterna och slippa köra oljepannor, säger bolagets VD Mikael Strandberg.

I samband med en produktionseffektivisering räknar ELE Trävaru AB med att energiåtgången ökar och det innebär ett större tryck på värmeverket.

- Tittar man på energimängden ska den öka med 20 till 25 procent enligt prognosen vi fått från ELE och det är en rejäl ökning, säger Mikael Strandberg.

Kilafors Värmeverk eldar spill i form av spån och bark från sågverket. En expandering där innebär också att värmeverket får tillgång till mer biobränsle.

- Det är för mycket olja i mixen i Kilafors och vi har en förlust i det området. Vi kan vända upp till åtminstone ett nollresultat och förhoppningsvis längre fram få ett överskott.