Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kent Ekeroth är svensk politiks katt med nio liv - här är toppskandallistan!

Skandalresistent är nog det som beskriver Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth bäst.

Som ledamot i justitieutskottet har han överlevt en rad skandaler som skulle ha tvingat vilken politiker som helst att gå på dagen. Och har det blivit konsekvenser så har det blivit det för alla andra än Ekeroth själv.

De två senaste skandalerna rör de politiska sekreterarna "Egor Putilov" och Dick Abrahamsson. "Egor Putilov", även känd som "desinformatören" med minst fem identiteter, pekas ut som en säkerhetsrisk efter en fastighetsaffär med en rysk kriminell person med statskopplingar. Fastighetsaffären gav "Putilov" en vinst på 6,2 MSEK på kort tid.

Läs mer: Putilovaffären, historien om Kent Ekeroths anställningar och Sverigedemokraternas europeiska nätverk

Putilov handplockades till riksdagsgruppen av Kent Ekeroth men valde i helgen att säga upp sig efter Ekots avslöjande. Under onsdagen träffas riksdagens gruppledare för att diskutera säkerhetskrisen i riksdagen efter "Putilov"-historien. Här har Centerpartiets riksdagsman Anders W Jonsson från Gävleborg krävt korten på borden i ett pressmeddelande: – Hur kunde en person som Putilov anställas som tjänsteman på SD:s riksdagskansli? Och varför agerade man inte direkt när hans högst tveksamma förehavanden kom upp till ytan?

Dick Abrahamsson är politisk sekreterare åt Ekeroth i justitieutskottet. På sin Facebooksida säger han att den ryska propagandakanalen RT är den enda som "rapporterar" sanningen, att ukrainskt stridsflyg sköt ned MH17 (en uppfattning som inte ens ryska staten längre klarar av att försöka torgföra inför rapporten som presenteras i dag) och länkar till konspirationsteorier om elfte september.

Läs mer: SD-tjänsteman om "RT beskriver verkligheten" och "buga för Putin"

...borde ha rubbat de politiska cirklarna för vem som helst. Men Ekeroth är inte vem som helst. Han är svensk politiks katt med nio liv.

Kommer något av det här få konsekvenser för Kent Ekeroth? Knappast.

Att rekrytera en "desinformatör" och säkerhetsrisk samtidigt som man har en anställd som sprider rysk propaganda borde ha rubbat de politiska cirklarna för vem som helst. Men Ekeroth är inte vem som helst. Han är svensk politiks katt med nio liv.

Här listar ledarsidan helt subjektivt Ekeroths fem största skandaler sedan tidigare.

1) Kent Ekeroth filmar riksdagskollegan Erik Almqvist och Christian Westling som beväpnar sig med järnrör och kallar komikern Soran Ismail för bland annat "babbe".Konsekvenser: Almqvist får lämna sin riksdagsplats och posten som partiets ekonomisk-politisk talesperson. Han lämnar även SD och Sverige. Westling lämnar suppleantplatsen i Stockholmsdistriktets styrelse. Ekeroth behåller sitt riksdagsuppdrag, men lämnar rollen som rättspolitisk talesperson.

2) Avslöjandet att Kent Ekeroth styr delar av Avpixlats innehåll, trots förnekelse om all inblandning. Konsekvenser: Inga

3) Skattesmällar på hundratusentals kronor för att Ekeroth är mellanhand för donationer till Avpixlat. Konsekvenser: Inga, förutom att det blev dyrt rent ekonomiskt.

4) Semester på Mauritius med storskattesmitaren och porrkungen Berth Milton. Konsekvenser: Inga, trots att Ekeroth är suppleant i skatteutskottet.

5) Försök till hemlig anställning av den islamfientlige och rasistanklagade belgaren Paul Belien i Europaparlamentet.Konsekvenser: Inga

Läs mer: Missbruk av demokratin när desinformationen får fäste

Bubblare: Krogbråk, rasistpostningar på nätet, hattal, besök i Wien på högerextrem bal och hot mot mediefriheten.

Frågan är hur många politiska liv katten Ekeroth nu har förbrukat och varför Sverigedemokraternas ledning har änglars tålamod när partiet annars är känt för att vara uteslutningseffektivt och där ärendena klubbas på löpande band?

Undfallenhet har varit den röda tråden.

Vilka är Ekeroths hållhakar på partiledningen? Eller saknas bara modet att ta konflikten?

Undfallenhet har varit den röda tråden. Varför Ekeroth tar in en säkerhetsrisk som anställd i riksdagen och tillåts ha en politisk sekreterare som ägnar sig åt att sprida konspirationsteorier är fortsatt obesvarat.

Riksdagen är värd mer respekt än så. Det borde till och med Sverigedemokraterna anse.

Läs mer: Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen

Patrik Oksanen patrik.oksanen@mittmedia.se